В Україні судитимуть ще 5 зрадників. Серед них снайпер, який стріляв в українських воїнів у Сєвєродонецьку

Служба безпеки зібрала доказову базу і передала в суд матеріали на ще п’ятьох зрадників, які воювали проти Сил оборони на сході України. На початку повномасштабного вторгнення РФ вони проживали у тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей.

Звідти добровільно “мобілізувалися” до окупаційних угруповань Південного військового округу країни-агресора, повідомила пресслужба СБУ 27 березня.

У лавах російських військ фігуранти штурмували українські міста на східному фронті та зводили фортифікаційні споруди, зокрема так звані “зуби дракона”.

У лютому цього року зловмисники потрапили у полон українських захисників під час запеклих боїв у районах Авдіївки, Мар’їнки та Бахмута. Серед затриманих військовою контррозвідкою СБУ – снайпер ворожого підрозділу, який у червні 2022 року обстрілював позиції Сил оборони у Сєвєродонецьку, а згодом воював на Донеччині.

Ще один бойовик – спочатку був санітаром евакуаційного підрозділу медичного взводу окупантів, але невдовзі пройшов “курси” з тактики ведення бойових дій в умовах міської забудови.

Після цього зрадника призначили командиром штурмового відділення та перекинули під селище Білогорівка на Краматорському напрямку. Інші троє затриманих – брали участь у “м’ясних” штурмах Авдіївки та Мар’їнки, а також захоплювали місто Рубіжне на Луганщині.

Нині слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠чч. 1, 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Читайте також:
Силовики оголосили підозру “зв’язковому”, який зливав росіянам дані про об’єкти енергосистеми на Харківщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна