Україна погодилася на стару “формулу Штайнмайєра”, не підписуючи її з сепаратистами

 

Тристороння контактна група у Мінську узгодила остаточний текст “формули Штайнмайєра” у редакції, запропонований у вересні, але спільного підписання документу не було.

Про це повідомляє “Українська правда”.

Текст формули був узгоджений ще у вересні і його оприлюднив глава МЗС Вадим Пристайко. Вона регулює, коли має запрацювати закон про особливий статус ОРДЛО, і звучить так:

“Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом в день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені відповідно до Конституції України та спеціальним законом України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей Закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ”.

За інформацією видання, 1 жовтня формула була узгоджена саме у цій редакції.

Нагадаємо, на зустрічі у Мінську 18 вересня претензії Києва викликали не зміст документу, а його оформлення. Російська сторона хотіла, щоби під “формулою” стояли одночасно підписи представника України та представників маріонеткових проросійських “урядів” у Донецьку та Луганську, Київ виступав проти.

На відміну від “Мінського протоколу” 2014 року, під яким підписалися і представник України у ТКГ  Кучма, і лідери проросійських бойовиків Захарченко з Плотницьким, нині згоду України на “формулу Штайнймаєра” оформили інакше: окремими особистими листами на адресу ОБСЄ від представника України та від “республік” про те, що вони погоджуються із імплементацією “формули”.

Російське видання “Коммерсант” опублікувало підписи всіх сторін під погодженням так званої “формули Штайнмйаєра” щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Формула Штайнмайєра 1 Формула Штайнмайєра 2 Формула Штайнмайєра 3 Формула Штайнмайєра 4 Формула Штайнмайєра 5
<
>

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2016 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра” . Згодом він пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмайєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам.
Пристайко зазначив, що у новому формулюванні немає жодних ідей про кордон, про наявність чи відсутність збройних формувань.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

Проти імплементації “формули Штайнмайєра” без урахування безпекової складової виступає проукраїнська опозиція, зокрема п’ятий президент Петро Порошенко, націоналісти та ін.

Читайте також:
“Формула Штайнмайєра” написана Лавровим, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна