Зеленський на Генасамблею ООН приніс снайперський патрон та розповів про вбитого оперного співака Василя Сліпака

 

Президент Володимир Зеленський на прикладі загиблого на Донбасі соліста Паризької національної опери українця Василя Сліпака наголосив, що в ХХІ столітті немає “чужої” війни, і ніхто не може почуватися в безпеці.

Про це йшлося у виступі глави держави на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку в середу, 25 вересня.

“Я розповів вам одну історію. Історію людини, для якої бути почутим стало сенсом життя. Адже цей чоловік мав божественний голос. Його називали одним із найкращих баритонів і контратенорів усього світу. Його голос звучав у “Карнегі-холі” в Нью-Йорку, соборі Нотр-Дам, лондонському “Ковент-Гардені” та “Гранд-опері” у Парижі. Кожен із вас міг особисто почути його неймовірний спів. Проте є річ, яка, на жаль, не дозволить вам цього зробити. Вона виглядає ось так”, – сказав Зеленський і дістав снайперський патрон.

12,7 міліметра, які не просто зупинили його кар’єру. Вони зупинили його життя. До речі, ось це коштує 10 доларів. І, на жаль, сьогодні на нашій планеті це і є вартість людського життя. Таких історій тисячі. Таких куль – мільйони. Ласкаво просимо у ХХІ сторіччя – вік можливостей, де замість бути почутим у вас є можливість бути вбитим. Людину, про яку я зараз розповів, звали Василь Сліпак. Це українець, соліст Паризької національної опери, який загинув на Донбасі, захищаючи Україну від російської агресії”, – сказав президент.

Зеленський також звернувся до лідерів держав щодо “світової підтримки” України, вказавши, що “чужої війни” не буває і ніхто у світі не може почуватися в безпеці, поки тривають бойові дії в Україні.

“П’ять років, як триває війна на Донбасі, п’ять років, як Росія анексувала український півострів Крим. Сьогодні, коли існують тисячі сторінок міжнародного права та сотні організацій, покликаних його захищати, наша країна зі зброєю в руках, втрачаючи своїх громадян, відстоює власний суверенітет і територіальну цілісність. Понад 13 тисяч загиблих, 30 тисяч поранених, півтора мільйона людей змушені покинути свої домівки. Щороку ці жахливі цифри звучать тут лише з однією поправкою – щороку ці цифри зростають. Завершення війни, повернення всіх окупованих території і панування миру є моїм завданням, але не ціною життя наших громадян, не ціною свободи чи прав України на власний вибір. Саме тому ми потребуємо світової підтримки. Я розумію, всі присутні тут мають власний державний клопіт і чужі проблеми не повинні хвилювати вас, більше, ніж власні. Але у сучасному світі, де ми з вами живемо, більше немає чужої війни. Ніхто з вас не зможе почуватися в безпеці, коли йде війна в Україні, коли йде війна в Європі”,– сказав Зеленський з трибуни ООН.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Володимир Зеленський 23–26 вересня перебуватє з робочим візитом у США, де бере участь у 74-й сесії Генеральної асамблеї ООН. У плані – виступ із промовою під час загальних дебатів сесії ГА ООН, участь у саміті щодо Цілей сталого розвитку.
Крім того, у Нью-Йорку глава держави має провести низку двосторонніх зустрічей з лідерами іноземних країн, зокрема з президентом США Дональдом Трампом.

Зокрема, Зеленський зустрівся зі Столтенбергом: говорили про НАТО, українські реформи, флот і корупцію.

Раніше новий президент України ініціював зустрічі у нормандському форматі (Україна – Німеччина – Франція – Росія) для розв’язання проблем Донбасу у липні, згодом – у вересні.

24 вересня Зеленський на полях 74-ї сесії Генасамблеї ООН обговорив із канцлером Німеччини Ангелою Меркель підготовку до “нормандського саміту”.
Також 24 вересня подружжя Трампів зустрілося з Володимиром та Оленою Зеленськими.

Читайте також:
Зеленський на зустрічі з діаспорою у США: Ви – наші найкращі дипломати

Зеленський в ООН: Сталий розвиток неможливий під звуки пострілів і вибухів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна