Учасник навчань Combined Resolve у Німеччині Віктор Кевлюк: Бачу чотири планки “ми як НАТО”

 

Начальник цивільно-військового співробітництва об’єднаного Оперативного штабу Збройних сил України Віктор Кевлюк брав участь у міжнаціональних навчаннях НАТО Combined Resolve XII у Німеччині разом із механізованою ротою 93 омбр ЗСУ “Холодний Яр”. Під час маневрів Кевлюк виступав у ролі начальника G9 Multinational division HICON.

Полковник Віктор Кевлюк розповів про свої враження й висновки з навчань Combined Resolve на полігоні в баварському Хоенфельсі, порівняв частини ЗС України із натовськими та на цьому досвіді оцінив перспективи переходу українського війська на стандарти НАТО.

– Що вас найбільше вразило під час навчань?

– Взаємна повага між колегами, командиром і підлеглими, зарядженість на розв’язання проблеми, простота адміністрування, глибина довіри.

93 омбр на навчаннях в Німеччині. Фото: пресцентр ГШ ЗСУ

– Яка основна якісна відмінність військ НАТО від ЗСУ? Що найбільше впало в око?

– Щодо відмінності військ не скажу, бо не бачив. Відмінність штабів — у чітких алгоритмах виконання завдань, забезпеченості всім необхідним. Дуже зручна інфраструктура – аж до наявності мангалів для барбекю.

Повна відмова від паперових карт і документів. Службове спілкування — електронною поштою або в чаті, відмова від спілкування телефоном. За три тижні мав лише один дзвінок, і то номером помилились.

Із суттєвих відмінностей у роботі командира дивізії зазначу наявність політичного і правового радників. Вони є стримуючим фактором: змушують командира залишатися чітко в рамках політики НАТО, уникати ситуацій, котрі можуть потягнути порушення норм міжнародного гуманітарного права чи призвести до збитків цивільному та природному середовищу.

Окрім того, ніхто не вимагає від комдива особисто відвідати кожен опорний пункт на передньому краї та познайомитись з кожним бійцем, що там є. У нас впродовж операції взагалі не було ні опорників, ні переднього краю як такого.

Полковник Віктор Кевлюк у Хоенфельсі. Фото з ФБ

– Які враження від їжі? Побутових умов?

– Харчування на полігоні таке: гарячі сніданок і вечеря, обід — сухпай (Meat ready to eat, MRE). Контракт на обслуговування їдалень виграла румунська фірма. Харчування — на основі напівфабрікатів, вироблених канадською фірмою (лише члени НАТО можуть брати участь у таких закупівлях).

Наші військові частини, що перейшли на нову систему харчування, харчуються принаймні не гірше. Перші страви відсутні як явище. Соки — порошкові й досить противні. MRE від нашого нового пайка відрізняється різноманіттям — 24 варіанти меню, зокрема і для вегетаріанців. Дуже багато страв мексиканської кухні. У пайках відсутня свинина. Відмічу, що нагрівач у нашому сухпаї кращий.

Біля казарм, у штабі стоять автомати з продажу напоїв та снеків. Деякі автомати встановлені на причепи та розташовані біля казарм для зручності особового складу.

Помітив, що військові присутніх на полігоні армій вживали дуже багато енергетичних напоїв, а це не зовсім здорове харчування.

Що стосується побутових умов, то вони такі: табір — під 100 казарм. Кожна – для окремої роти. Всередині — двоярусні ліжка, ортопедичні матраци у водонепроникних чохлах. І все. Досить низька стеля. Душові — цілодобово, пральні — цілодобові, все — безкоштовно.

Туалети, умивальники розташовані в окремих будівлях.

Разові рушники і туалетний папір не закінчуються ніколи. Кому мало — біля входу стоїть коробка.

Прибирання здійснюється службою, котра утримує інфраструктуру. Зазначу, що працювала вона не дуже сумлінно.

У штабі дуже комфортно, зручно. Кондиціонери відсутні, але працює система витяжної вентиляції. На командному пункті є кухня з усім необхідним, щоб розігріти сухпай, приготувати каву, щось перекусити. У коридорі — мікрохвильовка, кавоварка, чайник.

У приміщенні тактичного операційного центру — так само. Є місце для роздільного збирання сміття. У більшості офіцерів при собі термокружки, термоси, фітнес-пляшки для корисних напоїв. Їсти-пити на командному пункті — нормальне явище. Кава на робочому місті – святе. Прийти на нараду з чашкою кави або чаю — норма. Утім, курити в приміщеннях заборонено.

– Яким був рівень фізичного і психологічного навантаження під час навчань?

– Рівень навантажень досить високий – 14 діб щоденної праці по 12 годин. Плюс обстановка, яка була досить динамічною. Додатковий стрес створювали актори, які пожвавлювали навчальні селища на полігоні.

Війська на полігоні також випробовували на витривалість, адже бойовий ритм був нерівномірний: переходи від одного етапу операції до іншого, від одного виду бойових дій до іншого складали 2-3 доби. Війська втомлювались, втрачали пильність, чим користалися диверсійно-розвідувальних груп противника (OPFОR – Opposite forces).

СІМІСи Румунії, Польщі й України на навчаннях Combined Resolve ХІІ

– В чому полягала взаємодія між арміями?

– У поняття “взаємодія” армії НАТО вкладають той самий сенс, що і ми: узгодження за цілями, місцем і часом порядку спільного виконання завдань. Взаємодія організовувалась на рівні від бригади до відділення на саморобних макетах, створених із підручних матеріалів.

Розмежувальні лінії та рубежі дуже добре виходило робити з туалетного паперу.

На рівні дивізії взаємодія не організовувалась та не підтримувалась.

– Що потрібно брати від НАТО і переймати уже сьогодні? А з якими практиками краще зачекати?

– Уже “вчора” і терміново ми можемо взяти й легко запровадити S-структуру штабів батальйонів-бригад. Цю структуру випробовували нашою війною, перші батальйони майже всіх бригад, котрі пройшли підготовку під керівництвом інструкторів Orbital, вже так працюють. Чого тягнути з іншими? Це дозволить трансформувати свідомість молодших офіцерів, спонукати їх до роботи за іншими правилами. І я не побачив чогось такого, чого нам не варто запроваджувати у себе.

Навчання Combined Resolve ХІІ. Фото: 93 омбр

– Що можна вважати тією планкою, сягнувши якої, українська армія може сказати: “ми воюємо за стандартами НАТО”?

– Планок “ми — як НАТО” існує кілька. Досягнення сумісності передбачає багато заходів. Але, на мою думку, головні індикатори такі:

  • однакові штабні процедури;
  • однакові калібри зброї;
  • однакові/сумісні засоби зв’язку, сумісність програмного забезпечення систем підтримки прийняття рішень;
  • лінгвістична сумісність від сержанта до генерала.

Коли ставимо тут чотири пташки “виконано”, можна говорити: “ми воюємо, як заведено в НАТО”.

– Чи є у нашого війська переваги порівняно з військами НАТО?

– Ініціатива тактичної ланки. І офіцери, і сержанти, і солдати готові до рішучих дій, до розумного ризику. Також це високий рівень індивідуальної підготовки наших бійців.

– Що кожен військовослужбовець на своєму рівні може зробити, аби через певний час наша армія перетворилася на армію НАТО?

– Знову чотири пункти:

  • вивчити англійську мову принаймні на функціональному рівні
  • опанувати засоби зв’язку, які є у нас і в арміях НАТО;
  • поважати Закон, підлеглих, колег;
  • професійно ставитись до військової служби.

Цього буде достатньо, щоб наше військо якісно змінилося зсередини.

джерело: ФБ 93 омбр “Холодний Яр”

Читайте також:
“Не склалося на ґрунтових гірських дорогах”. 93-тя бригада закінчила навчання Combined Resolve у ФРН

Затопили місто в тилу ворога, підняли прапор України: як ССО в Німеччині “воювали”. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна