Затопили місто в тилу ворога, підняли прапор України: як ССО в Німеччині “воювали”. ФОТО

 

Підрозділ 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго Сил спеціальних операцій ЗС України повернувся із багатонаціональних навчань “Combined Resolve-XII”. Українські специ були у складі сил імітації противника OPFOR.

Як повідомляє “Новинарня“, через специфіку роботи спецпризначенців, їхні обличчя і методика роботи завжди залишаються поза кадром, але деякі подробиці участі у маневрах українського підрозділу розповів командир цього підрозділу майор Ян.

Спецпризначенці розпочали участь в практичній фазі навчань раніше за інших учасників. Адже потрібно було підготувати умови для дій в тилу ворога. І з початком маневрів групи розвідників було відправлено в тил багатонаціональної бригади.

Фото: пресцентр МОУ

Перші три доби вони вели розвідку в глибокому тилу сил BLUFOR, ідентифікували високопріоритетні сили “противника”, їхній склад та розташування.

Зокрема, визначали та передавали до свого штабу координати баз логістичного забезпечення, засобів ППО, радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби, ракетних та артилерійських засобів противника, пунктів управління всіх рівнів тощо.

“За цей час розвідкою OPFOR було викрито розташування всіх підрозділів BLUFOR. При цьому визначити дислокацію української механізованої роти вдалося лише на третю добу, за допомогою безпілотника. Наші гарно замаскували свої позиції та техніку, неочікувано для розвідки змінювали вночі позиції та райони зосередження”, – розповів командир українського загону майор Ян.

Фото: пресцентр МОУ

Групи спеціального призначення діяли в тилу BLUFOR всі десять діб навчань, без виходу “на велику землю”.

Запаси, харчування та боєприпаси (холості набої), поповнювали за рахунок “трофеїв”, захоплених в умовного противника, використовували його захоплену техніку. Щоночі проводили нальоти на об’єкти спільно з розвідкою OPFOR. А з початком активних бойових дій, коли BLUFOR пішли у наступ, групи почали самостійно виконувати заходи, аби не викрити свою присутність.

Українські специ запевняють: нальоти на командні пункти й інші важливі об’єкти дуже дошкуляли наступаючим, зриваючи плани.

Українським групам спецпризначення навіть вдалося організували партизанський рух в населених пунктах, що дало змогу відтягнути сили BLUFOR з переднього краю. Під час навчань на полігоні штучні населені пункти заселяли статистами — найнятими цивільними громадянами, які імітують місцеве населення та є повноцінними учасниками навчань, кожний з яких також оснащений системою лазерної імітації “Майлс”.

Фото: пресцентр 3 опсп імені князя Святослава Хороброго

А в День Незалежності України, 24 серпня, група спецпризначенців просочилася до блокованого міста та підняла над ним державний прапор України, демонструючи успішне виконання завдання українським підрозділом.

“За всі десять днів навчань позиції наших розвідгруп залишалися невиявленими, не зважаючи на різноманітні заходи контрдиверсійної боротьби. Відповідно ми не мали умовних втрат особового складу. Панували повне розуміння та взаємосумісність з підрозділами сил OPFOR, до складу яких ходили. “Воювати” з українською ротою не доводилося, бо наші групи діяли в глибокому тилу, а “холодноярці” завжди перебували на передових позиціях”, – розповів майор Ян.

Фото: пресцентр МОУ

Під час виконання навчально-бойових завдань командний пункт українського підрозділу Сил спеціальних операцій відвідав командувач ССО ЗС США в Європі генерал-майор Сміт, який спостерігав в режимі реального часу за діями наших розвідників. Він відзначив дії українського SOF як одні з найефективніших поміж іншими групами спеціального призначення.

Натомість у пресслужбі 3-го окремого полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго кажуть, що в ході навчань ідентифікували 86% пріоритетних цілей.

“Цілі противника негайно знищувалися вогнем артилерії OPFOR або нічними рейдами. SOTV змогла змінити політичні погляди населення в районі своєї відповідальності”, – інформують пресофіцери полку.

Вони додають: через розгалужену агентурну мережу під носом BLUFOR вдалося затопити місто в тилу ворога, приховано інфільтрувати підрозділи партизанського руху.

Як відомо, цьогоріч у навчаннях взяли участь близько 5000 військовослужбовців з 21 країни світу. Зазвичай під час навчань «Combined Resolve» відпрацьовують дії в умовах, коли противник вийшов на театр військових дій Європи – зайняв глибокоешеловану оборону, переходить у наступ з усіма відповідними елементами. Завершення навчань заплановано на 27 серпня.

Як інформувала “Новинарня“, у 2018 році в міжнародних військових навчаннях країн НАТО і партнерів Combined Resolve X в баварському Хохенфельсі від України вяли участь рота десантників із 79-ї десантно-штурмової бригади та танковий взвод 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Тоді вони дали вражаючий бій у місті.

Читайте також:
“Лазерні системи, пліч-о-пліч зі США”: чого навчатимуться українські армійці в Баварії. ФОТО

“Не склалося на ґрунтових гірських дорогах”. 93-тя бригада закінчила навчання Combined Resolve у ФРН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна