Здачею Цемаха Зеленський руйнує коаліцію на підтримку України, – “Європравда”

 

Влітку 2014 року українські дипломати й урядовці робили все можливе для того, щоби ЄС перейшов від “занепокоєння” до дій та запровадив проти Росії реальні, а не лише політичні санкції, і це було справді нелегко.

Як пишуть у редакційній статті журналісти “Європейської правди”, для України російська агресія була і лишається темою номер один. Проте світ не є україноцентричним.

Аргументи України про збитий росіянами військовій Іл-76, про захоплений Слов’янськ, про обстріли сил АТО під Волновахою, Зеленопіллям тощо – не справляли на європейських лідерів того враження, якого ми очікували.

Однак усе змінив один липневий день, коли трапилася катастрофа літака Boeing-777, що виконував рейс із Нідерландів до Малайзії. Загинули 298 людей, громадяни 18 держав.

Україна дуже швидко довела свою непричетність і постійно заявляла про готовність співпрацювати зі слідством для покарання винних.

Новий рівень санкцій проти Росії схвалили менше, ніж за два тижні, з нечуваною для європейської бюрократії швидкістю. Тиск політиків і виборців був значний.

Як наголошують журналісти, віддавши в Росію Володимира Цемаха – єдиного імовірного співучасника теракту, якого вдалося затримати, – Володимир Зеленський формує нову міжнародну реальність. Тут вже Україна готова до “гнучких переговорів”, які досі були неможливими.

Таким чином Київ дає сигнал, що міжнародна коаліція на захист України – це те, чим можна поступитися. Сьогодні є підстави говорити, що цей сигнал на Заході почули.

Президент Зеленський вважає, що цю “зраду” можна урівноважити звільненням з російського полону українських громадян.

Це могло би стати перемогою не лише для очільника держави, а й для всіх, хто вболівав за бранців Кремля.

“Та варто замислитися, яку ціну за цю перемогу може заплатити Україна. І ця ціна справді велика”, – наголошують у статті.

У європейській пресі вже негативно оцінюють ймовірний обмін на умовах РФ.

“Можуть пролунати навіть припущення та звинувачення в тому, що Україна зриває притягнення Росії до відповідальності. І тепер байдуже, чи заговорив би Цемах на суді, чи дав би свідчення проти РФ, і чи має він взагалі знання, що є цінними для слідства – звинувачення в наш бік лунатимуть так, ніби він був готовий давати покази”, – пише “Європейська правда”.

Послаблення санкцій вже від початку 2020 року – дуже імовірне, адже невідомо, чи буде Захід і надалі готовий жертвувати своїми власними грошима задля боротьби на боці України в економічній війні проти РФ після того, як сама Україна показала, що готова поступатися власними червоними лініями.

Нова влада чітко розуміє, що європейські столиці не будуть у захопленні від видачі Цемаха – особливо після того, як Амстердам письмово попередив Київ, що цей бойовик має статус підозрюваного у справі про збиття MH-17, яку веде прокуратура Нідерландів.

Зеленський ухвалив рішення, віддавши перевагу звільненню українських полонених, навіть ціною відносин із Заходом. Віддав “перемогу Путіну”, як пишуть у Нідерландах.

Банкова могла би тимчасово передати підозрюваного Цемаха для допиту в Нідерланди і так зняти усі, або принаймні ключові  питання.

Проте Зеленський обрав шлях швидких перемог високою ціною.

Президент, маючи високу підтримку виборців, за канонами демократії має право на будь-які кроки, навіть небезпечні для держави.

“Однак відповідальність за них, за можливе послаблення санкцій та руйнування проукраїнської коаліції тепер лежатиме винятково на новій владі та особисто президентові”, – вважають журналісти “Європейської правди”.

Відсьогодні пояснення про “попередників” перестали працювати.

Читайте також:
Все на обмін: апеляційний суд звільнив бойовика Цемаха з-під варти. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна