Чому віддача Цемаха на обмін – це стратегічна помилка України

 

Ілія Куса
експерт з питань міжнародної політики (Український інститут майбутнього)

(FB)

Я вважаю, що звільнення Володимира Цемаха з-під варти і намір влади включити його в процес обміну ув’язненими – це стратегічна помилка.

Безумовно, повернути українських політв’язнів необхідно. Це зрозуміло і правильно.

Але соррі, робити це на будь-яких умовах – це трешняк, який зробить нам боляче відразу на декількох напрямках:

1. Ми увійдемо в клінч з Нідерландами, для яких Цемах – єдиний і важливий свідок у справі про розслідування MH17, збитого над Донбасом в липні 2014 року. Хто знає, скільки таких живих свідків залишилося, а Цемах – джерело інформації, щоб справа не розвалилася. А вона може, з огляду на останні зміни в позиції Малайзії, яка бере участь в розслідуванні. Навіть якщо його (Цемаха) роль не є критичною, виглядає так, що ми послали голландців з їхнім розслідуванням куди подалі.

2. Ми увійдемо в конфлікт з ЄС, який просив нас не видавати Цемаху. Виглядатиме так, що ми самі підриваємо розслідування справи, за яку, в тому числі, введені санкції проти РФ. Це може негативно вплинути на розклади сил у протистоянні з Росією.

3. У нас буде проблема з точки зору власної Конституції, яка забороняє видавати своїх громадян іншим країнам. Як мінімум, це стане проблемою, як максимум – неприємним порушенням закону і прецедентом для майбутніх ситуацій з обміном.

4. Якщо Цемаха видати, то інші ув’язнені вже не йтимуть на співпрацю, а спокійно почекають обміну. Мотивація розглядати інші варіанти в них пропаде. Перший масштабний обмін може закласти модель для інших.

5. Ми зазнаємо іміджевих та репутаційних втрат у Європі, чиї ЗМІ писатимуть про те, що Україна, незважаючи на прохання, видала Росії свідка у справі масової загибелі європейських громадян. Така медіакампанія, та ще й розкручувана росіянами, хріново позначиться на співпраці із Заходом і сприйнятті України в ЄС (де, я нагадаю, політична ситуація складається не на нашу користь).

Читайте також:
Під час вивезення Цемаха з ОРДО загинув визначний розвідник 74 орб Колодяжний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна