Порошенко готовий підставити плече владі для повернення Донбасу

 

П’ятий президент, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко в річницю Нормандської зустрічі в Парижі запропонував конкретні кроки на шляху до забезпечення миру на Донбасі та заявив, що його команда готова підставити плече владі.

Про це він заявив у середу, 9 грудня, у відеозверненні, передає пресслужба “ЄС”.

На думку Порошенка, влада повинна через відновлення реформ, дотримання верховенства права, успіху на антикорупційному фронті та економічне зростання зміцнювати стійкість України у відсічі російському агресору.

Зокрема Петро Порошенко пропонує:

  • відновити роботи над “дорожньою картою” імплементації Мінська, яка би передбачала чітку послідовність кроків на основі верифікації з боку ОБСЄ і дотримання принципу “спершу безпека”;
  • закрити кордон і створити чіткий графік виведення російських окупаційних військ і озброєння з Донбасу;
  • розмістити “блакитні шоломи” ООН з підтримання миру на території ОРДЛО за мандатом Ради безпеки ООН, яка би сприяла виконанню безпекових зобов’язань і створенню належних умов для проведення місцевих виборів;
  • постійне підвищення санкційного тиску на російського агресора;
  • зміцнення української армії через посилення її матеріально-фінансового забезпечення та пожвавлення співпраці з міжнародними партнерами з метою отримання високотехнологічної летальної зброї;
  • активізувати участь американської сторони у переговорному процесі на донбаському треку, в тому числі через її залучення до нормандського формату після зміни адміністрації в Білому домі.

“Я хочу, щоби влада із допущених помилок зробила висновки. Нормандський процес, за розблокування якого дехто почепив собі медальку, – зупинено. Заморожено процес звільнення українських заручників. А Цемаха, який збивав “Боїнг”, “беркутів”, які мали назвати в суді замовників розстрілу Майдану, найманців-вагнерівців Путін вже отримав. Україна натомість втратила ключових виконавців і свідків злочинів російського керівництва”, – наголошує Порошенко.

Він також застерігає, що хитка пауза на Донбасі будь-коли може вибухнути новою ескалацією.

“На дипломатичному фронті українська влада практично згорнула боротьбу з Кремлем. Це дезорієнтує наших міжнародних партнерів”, – зазначає Петро Порошенко.

На його думку, ключовим позитивом є активність проукраїнських сил і справжніх патріотів, які не дозволили владі перетнути “червоні лінії”.

“Європейська солідарність” у співпраці з суспільством і волонтерами буде пильнувати, щоб не допустити капітуляції під виглядом миру. Ми готові підставити плече владі, якщо вона цього захоче, аби консолідованими зусиллями відновити територіальну цілісність і суверенітет України”, – підкреслив Порошенко.

Читайте також:
Рік тому відбувся “нормандський саміт” у Парижі: Таран та УкрТКГ рефлексують

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна