“Кримський титан” прокидається: в Армянську знову загострилася екологічна ситуація

 

На півночі окупованого Росією Криму жителі міста Армянськ знову помітили погіршення екологічної ситуації. Запах хімікатів з’явився 29 серпня.

Як передає “Новинарня“, про це в неділю, 1 серпня, поінформували “Крим.Реалії”.

При цьому в дітей знову з’явилися симптоми отруєння: висип, кашель, печіння в очах. Посилюються симптоми у вечірній час і в нічний.

Є запах сірки і солодкуватий присмак у роті. Приїжджі в жаху, питають, що у нас тут відбувається, тому що у них за три дні стан погіршився. У багатьох загострюються хронічні захворювання, вони відчувають, що тут щось не так. Точно такий самий жирний наліт у під’їзді, на вікнах, на машинах. Наскільки мені відомо – я не знаю, правда чи ні – призупинили у зв’язку з викидами якийсь цех, тому що люди знову почали скаржитися, обурюватися“, – говорить активістка Катерина Пивовар.

За словами місцевих мешканців, речовини в повітрі впливають й на рослини.

“Викиди невеликими порціями йдуть постійно. У мене вікна квартири стоять вночі на провітрюванні, запах відчувається. Але це не кислота, а щось інше. Позавчора був великий викид, приблизно в п’ять ранку, у мене під вікном моментально “згоріли” троянди”, – розповіла Пивовар.

Громадський активіст і прихильник політики Росії в Криму Сергій Акімов також переконаний, що ситуація вийшла з-під контролю.
Акімов, який роздає коментарі журналістам в камуфляжі й папасі – однострої кримського “казака” – обіцяє в разі, якщо в російських судах позови місцевих жителів не задовольнять, звертатися до Європейського суду з прав людини.

Хімік-біолог Одеського національного університету імені Мечникова Владислав Балинський нагадує, що російська влада Криму тільки збільшує потужність заводу “Кримський титан”.

“Ми бачимо, що підвищуються темпи виробництва, причому до 2020 року їх планують підвищити мало не вдвічі. Це все на тлі порушення технологічних процесів, які явно пов’язані з нестачею води. Оскільки мова йде про співвідношення корисного продукту до побічних, забруднюючих речовин приблизно 1 до 10, то природно, що має місце дуже значний приріст забруднюючих речовин”.

“Я не зовсім згоден, що забруднення в атмосфері пов’язані тільки з кислотонакопичувачем. Просто подібний сульфатний спосіб виробництва діоксиду титану мав би передбачати охолодження суміші, і в разі недостатнього охолодження значно збільшується викид пароподібного ангідриду сірки“, пояснює хімік.

Раніше російський Гідрометцентр Криму опублікував дані спостережень за повітрям в Армянську в липні 2019 року, згідно з яким “рівень забруднення атмосфери визначався як високий”, причому “за п’ятьма показниками: завішених речовин, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, фтористого водню, хлористого водню”.

Натомість окупаційна влада заявляє, що стан повітря “в нормі”, вкладається в екологічні стандарти, які відрізняються від європейських.

Як повідомляла “Новинарня“, викид невідомої речовини із заводу “Кримський титан” в Армянську, що на півночі окупованого Криму, вперше стався 24 серпня 2018 року. Від нього вкрилися іржавим маслянистим нальотом відкриті поверхні, особливо металеві, в місті Армянськ і навколишніх селах. Також на забруднення повітря скаржилися жителі Красноперекопська та Джанкоя.
За версією деяких екологів, отруйні речовини випарувалися з кислотного відстійника через спеку.
Українська розвідка і керівники держави припускали, що, ймовірно, російські військові під час артилерійських стрільб пошкодили екологічні захисні механізми.
4 вересня 2018 року окупаційний “глава республіки Крим” Сергій Аксьонов наказав евакуювати з Армянська всіх дітей шкільного та дошкільного віку, а також закрити “Титан”.
Чиновники в Криму пояснили, що в місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.
У Херсонській області також було зафіксовано факти хімічного забруднення повітря й ґрунту.
Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин в районі Армянська на півночі анексованого Росією Криму в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.
На Херсонщині в Чаплинському й Каланчацькому районах бригада лікарів перевірила стан здоров’я сотень дітей, із них 26 дітям лікарі надали рекомендації провести додаткові обстеження в дитячій лікарні.
10 вересня прикордонники повідомили про майже 60 людей, які приїхали з півночі Криму на Херсонщину для оздоровлення в умовах екологічного лиха.

Сірчистий ангідрид – безбарвний газ з характерним різким запахом, токсичний. Він може потрапляти в організм через дихальні шляхи під час випалення сірчаних руд, при спалюванні палива, що містить сірку, в кузнях, котельнях на фосфатних заводах, теплових електростанціях тощо.
У легких випадках отруєння оксидом сірки з’являються кашель, нежить, сльозотеча, відчуття сухості в горлі, біль в грудях. При гострих отруєннях – також  головний біль, запаморочення, загальна слабкість.

Завод “Кримський титан” в Армянську на півночі анексованого Криму, що належить олігарху Дмитру Фірташу, є одним із найбільших у Східній Європі виробників діоксиду титану, який використовується для виготовлення лакофарбової продукції, пластмас, каучуку, гуми тощо.
Після анексії півострова Росією підприємство було перереєстроване як філія російського ТОВ “Титановые инвестиции”, що теж контролюється Фірташем.

Читайте також:
Хімічна “атака” з Криму дістала Херсонщину. З Армянська евакуюють дітей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна