“Кислотне” лихо в Криму: Порошенко знає правду, два КПВВ закриваються

 

Екологічна катастрофа на заводі “Кримський титан” в Армянську сталася через те, що внаслідок тренувань російських військових були зруйновані екозахисні механізми.
Про це заявив президент Петро Порошенко на засіданні Ради нацбезпеки й оборони в четвер, 6 вересня.

“За версією із надійних джерел, які я маю у своєму розпорядженні — це наслідки відповідних тренувань російських військових, які призвели до руйнації екологічних захисних механізмів”, – заявив Порошенко у прямому ефірі.

Глава держави також зазначив, що потрібно створити міжнародну комісію і знайти причину та зупинити екологічну катастрофу, джерело якої – на окупованій територій, але впливає вона безпосередньо на материкову Україну.

Крім того, президент зазначив, що дітей з Армянська запросять у Херсонську область на оздоровлення і відпочинок. Він доручив прем’єру Володимиру Гройсману підготувати належні умови.
У зв’язку з цим глава держави доручив прикордонникам забезпечити спрощений порядок перетину адмінкордону для організованих дитячих груп із Криму.

“Вони мають відчувати піклування держави про кожного, хто опинився на окупованій території, незалежно, чи це окупована територія українського Криму, чи українського Донбасу”, – підкреслив президент.

Тим часом контрольні пункти в’їзду-виїзду “Каланчак” та “Чаплинка” на адміністративній межі з окупованим Кримом тимчасово призупиняють свою роботу.
Про це повідомив речник ДПСУ Олег Слободян.

“З метою збереження життя та здоров’я персоналу Держприкордонслужби та громадян, які проживають біля адмінмежі і слідують через КПВВ, у зв’язку з небезпечною екологічною ситуацією, яка склалася на заводі “Титан” на території тимчасово окупованого Криму, прийнято рішення про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду “Каланчак” та “Чаплинка”, – написав він у “Фейсбуці”.

Слободян уточнив, що перетнути адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом можна буде лише через КПВВ “Чонгар”, який працює у штатному режимі.

“В тимчасово закритих контрольних пунктах прикордонники продовжать нести службу, проте пропуск громадян та транспортних будуть здійснювати лише в екстрених випадках та у разі крайньої необхідності. Громадяни України з окупованого півострова, які будуть прагнути врятуватися від стихійного лиха на материковій Україні, будуть оформлятися в спрощеному порядку”, – пояснив представник ДПСУ.

Слободян оприлюднив фото, на якому видно сліди кислотного осаду на зброї й руках прикордонників, різних металевих поверхнях тощо.

Фотогалерея:

хімічна атака - ДПСУ Херсонщина хімічна атака - ДПСУ Херсонщина _1 хімічна атака - ДПСУ Херсонщина _5 хімічна атака - ДПСУ Херсонщина _2 хімічна атака - ДПСУ Херсонщина _3 хімічна атака - ДПСУ Херсонщина _4
<
>
Кислотний наліт огорожі. Фото: ДПСУ

Читайте також:
Екологічне лихо на півночі Криму – наслідок стрільб ЗС Росії, – МОУ

Як повідомляла “Новинарня“, викид невідомої речовини із заводу “Кримський титан” в Армянську, що на півночі окупованого Криму, вперше стався орієнтовно 24 серпня. Від нього вкрилися іржавим маслянистим нальотом відкриті поверхні, особливо металеві, в місті Армянськ і навколишніх селах. Також на забруднення повітря скаржилися жителі Красноперекопська та Джанкоя.

За версією деяких екологів, отруйні речовини випарувалися з кислотного відстійника через спеку.

4 вересня окупаційна влада Криму вирішила припинити на два тижні роботу “Титана”. Так званий “глава республіки” Сергій Аксьонов також вирішив евакуювати з Армянська всіх дітей шкільного та дошкільного віку.
Чиновники в Криму пояснили, що в місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

У Херсонській області також було зафіксовано факти хімічного забруднення повітря й ґрунту.

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що викиди хімічних речовин на заводі “Титан” у Криму не загрожують людям, які проживають в Україні поблизу адміністративного кордону з півостровом.
Водночас міністр зазначив, що Україна об’єктивно не має доступу до всієї інформації про ситуацію на окупованій території, але за всіма ознаками передбачається, що окупаційна влада РФ приховала від населення Криму реальні показники.

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин в районі Армянська на півночі анексованого Росією Криму в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

На Херсонщині в Чаплинському й Каланчацькому районах бригада лікарів перевірила стан здоров’я понад 600 дітей, наразі нікого не госпіталізовано, але 26 дітям лікарі бригади надали рекомендації провести додаткові обстеження в дитячій лікарні.

Сірчистий ангідрид – безбарвний газ з характерним різким запахом, токсичний. Він може потрапляти в організм через дихальні шляхи під час випалення сірчаних руд, при спалюванні палива, що містить сірку, в кузнях, котельнях на фосфатних заводах, теплових електростанціях тощо.
У легких випадках отруєння оксидом сірки з’являються кашель, нежить, сльозотеча, відчуття сухості в горлі, біль в грудях. При гострих отруєннях – також  головний біль, запаморочення, загальна слабкість.

Завод “Кримський титан” в Армянську на півночі анексованого Криму, що належить олігарху Дмитру Фірташу, є одним із найбільших у Східній Європі виробників діоксиду титану, який використовується для виготовлення лакофарбової продукції, пластмас, каучуку, гуми тощо.

Читайте також:
Хімічна “атака” з Криму дістала Херсонщину. З Армянська евакуюють дітей

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна