Хімічна “атака” з Криму дістала Херсонщину. З Армянська евакуюють дітей

 

На півдні Херсонщині прикордонники зафіксували факт хімічного забруднення, що поширилося з території окупованого РФ Криму.

Про це 4 вересня повідомила прес-служба Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України.

Протягом останнього тижня прикордонники Херсонського загону, на адмінкордоні з анексованим Кримом фіксували випадки отруйних хімічних викидів з окупованого заводу “Титан” в Армянську. Зокрема, неподалік від КПВВ “Чаплинка” наявні токсичні речовини в повітрі.

Прикордонники повідомили про забруднення органи місцевого самоврядування, правоохоронні органи та евакуювали персонал з небезпечних місць.

Відповідно до заяв із Криму, в повітрі перевищена концентрація сірчистого ангідриду .

Російське агентство ТАСС цього ж дня інформувало, що роботу заводу “Титан” вирішили зупинити на два тижні. З Армянська вивозять дітей. Таке рішення прийняв окупаційний “глава уряду Криму” Сергій Аксьонов.

“Сьогодні вночі (…) вперше гранично допустима концентрація сірчистого ангідриду перевищила норму. Ми вранці провели нараду. Прийнято рішення всіх дітей міста Армянська шкільного і дошкільного віку, дошкільного – з мамами (…) відправити відпочивати в наші кримські санаторії. Все буде за рахунок держави”, – заявив Аксьонов та оголосив канікули на два тижні.

При цьому, за його словами, підстав для введення режиму надзвичайної ситуації в Армянську немає.

Водночас, за повідомленнями місцевих жителів у соцмережах, багато дітей мусили виїжджати своїм ходом, а групи школярів “мурижили” в очікуванні автобусів по чотири години.

Росспоживнагляд випустив пам’ятку, в якій забороняє дітям у садках і школах Армянська гуляти на вулиці. Однак на навчання вони пішли за розкладом, 1 вересня відбулися урочисті лінійки.

Як повідомляє “Обозреватель“, в Армянську місцеві жителі скаржаться на те, що кожну ніч окислюються всі металеві предмети, дехто ходить в масках по вулицях, частина людей покинула місто.

“…Щоранку встаємо і дивимося, як іржа покрила наші меблі на кухні, як потемніли ворота. Дихати дуже важко. Наші сусіди вже виїхали разом з дітьми, сказали не повернуться, поки ситуація не зміниться. Нам їхати нікуди, так і працюємо тут”, – розповіла місцева мешканка.

Як відомо, викид невідомої речовини із заводу “Титан” в Армянську (належить олігарху Дмитру Фірташу), що на півночі окупованого Криму, вперше стався орієнтовно 24 серпня. Від нього вкрилися іржавим нальотом відкриті поверхні, особливо металеві, в місті Армянськ і навколишніх селах. Також на забруднення повітря скаржилися жителі Красноперекопська та Джанкоя.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.