Екологічне лихо на півночі Криму – наслідок стрільб ЗС Росії, – МОУ

 

Викиди отруйної речовини на заводі “Кримський титан” в Армянську спричинило пошкодження снарядами відстійників відходів виробництва під час стрільб окупаційних військ Росії в Криму.

Про це заявив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу в середу, 5 вересня.

“13-19 серпня цього року під час тренування з прикриття адміністративного кордону з Херсонською областю, підрозділи ЗС РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового та содового заводів. Внаслідок влучань снарядів зазначені об’єкти були пошкоджені, що призвело до суттєвого погіршення екологічної обстановки на всій півночі окупованого Криму”, – заявив Мотузяник.

Полковник зауважив, що Росія “намагається приховати масштаб екологічної проблеми і уникнути відповідальності”, тому дезінформує суспільство про реальний стан екологічної небезпеки на півострові.

Читайте також:
Екологічне лихо в Криму: прикордонники скаржаться на нудоту,
МінТОТ заспокоює

У мережу виклали відеозапис території навколо заводу “Кримський титан” і накопичувача кислоти:

Як повідомляла “Новинарня“, викид невідомої речовини із заводу “Кримський титан” в Армянську, що на півночі окупованого Криму, вперше стався орієнтовно 24 серпня. Від нього вкрилися іржавим маслянистим нальотом відкриті поверхні, особливо металеві, в місті Армянськ і навколишніх селах. Також на забруднення повітря скаржилися жителі Красноперекопська та Джанкоя.

За версією деяких екологів, отруйні речовини випарувалися з кислотного відстійника через спеку.

4 вересня окупаційна влада Криму вирішила припинити на два тижні роботу “Титана”. Так званий “глава республіки” Сергій Аксьонов також вирішив евакуювати з Армянська всіх дітей шкільного та дошкільного віку.
Чиновники в Криму пояснили, що в місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що викиди хімічних речовин на заводі “Титан” у Криму не загрожують людям, які проживають в Україні поблизу адміністративного кордону з півостровом.
Водночас міністр зазначив, що Україна об’єктивно не має доступу до всієї інформації про ситуацію на окупованій території, але за всіма ознаками передбачається, що окупаційна влада РФ приховала від населення Криму реальні показники.

Сірчистий ангідрид – безбарвний газ з характерним різким запахом, токсичний. Він може потрапляти в організм через дихальні шляхи під час випалення сірчаних руд, при спалюванні палива, що містить сірку, в кузнях, котельнях на фосфатних заводах, теплових електростанціях тощо.
У легких випадках отруєння оксидом сірки з’являються кашель, нежить, сльозотеча, відчуття сухості в горлі, біль в грудях. При гострих отруєннях – також  головний біль, запаморочення, загальна слабкість.

Завод “Кримський титан” в Армянську на півночі анексованого Криму, що належить олігарху Дмитру Фірташу, є одним із найбільших у Східній Європі виробників діоксиду титану, який використовується для виготовлення лакофарбової продукції, пластмас, каучуку, гуми тощо.

Читайте також:
Хімічна “атака” з Криму дістала Херсонщину. З Армянська евакуюють дітей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна