Екологічне лихо в Криму: прикордонники скаржаться на нудоту, МінТОТ заспокоює

 

На адміністративній межі з окупованим Кримом українські прикордонники скаржаться на погане самопочуття через викид отруйної речовини на заводі “Кримський титан” в Армянську (окупована РФ територія).

Про це заявив речник Держприкордонслужби Олег Слободян, передає “Українська правда”.

“Прикордонники несуть службу в штатному режимі. Були скарги від прикордонників на самопочуття – це переважно головний біль, нудота, першіння в роті, але такі військовослужбовці відразу відводяться від служби, і їм надається медична допомога”, – розповів Слободян.

За його словами, серйозних ускладнень здоров’я прикордонників в ДПСУ не спостерігають.

“Інформацію про викиди на заводі враховано в службі. Змінено маршрути руху прикордонних нарядів, всі вони забезпечені засобами індивідуального захисту. Намагаємось не ставити до прикордонних нарядів жінок”, – сказав помічник голови ДПСУ.

За його словами, вплив радіоактивних парів відчувається на адмінмежі з окупованим Кримом і в населених пунктах Херсонщини.
При цьому вітер, як і раніше, дме з материка в глибину Криму, тому там ситуація набагато гірша.

Як повідомляла “Новинарня“, викид невідомої речовини із заводу “Кримський титан” в Армянську (належить олігарху Дмитру Фірташу), що на півночі окупованого Криму, вперше стався орієнтовно 24 серпня. Від нього вкрилися іржавим маслянистим нальотом відкриті поверхні, особливо металеві, в місті Армянськ і навколишніх селах. Також на забруднення повітря скаржилися жителі Красноперекопська та Джанкоя.
За екологів, отруйні речовини випарувалися з кислотного відстійника через спеку.

4 вересня окупаційна влада Криму вирішила припинити на два тижні роботу “Титана”. Так званий “глава республіки” Сергій Аксьонов також вирішив евакуювати з Армянська всіх дітей шкільного та дошкільного віку.
Чиновники в Криму пояснили, що в місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

Сірчистий ангідрид – безбарвний газ з характерним різким запахом, токсичний. Він може потрапляти в організм через дихальні шляхи під час випалення сірчаних руд, при спалюванні палива, що містить сірку, в кузнях, котельнях на фосфатних заводах, теплових електростанціях тощо.
У легких випадках отруєння оксидом сірки з’являються кашель, нежить, сльозотеча, відчуття сухості в горлі, біль в грудях. При гострих отруєннях – також  головний біль, запаморочення, загальна слабкість.

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив, що викиди хімічних речовин на заводі “Титан” у Криму не загрожують людям, які проживають в Україні поблизу адміністративного кордону з півостровом.

За його словами, відбулося засідання комісії з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій у Херсонській області, взято проби води, ґрунту і повітря поблизу адмінкордону – перевищення показників не зафіксовано.

Водночас міністр зазначив, що Україна об’єктивно не має доступу до всієї інформації про ситуацію на окупованій території, але за всіма ознаками передбачається, що окупаційна влада РФ приховала від населення Криму реальні показники.

Читайте також:
Хімічна “атака” з Криму дістала Херсонщину. З Армянська евакуюють дітей

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна