Окупанти вичерпали ресурс води в Криму, – експерт

 

З моменту, коли в 2014-му році Україна перестала подавати дніпровську воду в анексований Крим по Північнокримській каналу, окупанти вже вичерпали водний ресурс півострова. Про це пише кримський економіст, переселенець, експерт благодійного фонду “Майдан закордонних справ” Юрій Смілянський, повідомляє “Обозреватель“.

“Для точкового одномоментного вирішення питань, як це загалом прийнято в Росії (не особливо хтось замислюється про перспективу), почалася викачка прісної води з існуючих водосховищ і перекидання їх на північ Криму… А також почалося хижацьке використання підземних прісних горизонтів. Але вже сьогодні можна говорити, що ресурс вичерпаний “, – підкреслив Смілянський.

Оокупанти змушені самі визнавати те, що, наприклад, на півночі Криму підземні прісні горизонти води все більше і більше мінералізуються, зазначає експерт.

“Тобто фактично прісної води під землею, яку можна нормально використовувати тільки в побутових потребах, там уже не залишилося. І вже на протязі минулого та цього року надходить інформація про те, що в Армянську, в Красноперекопську, в Керчі і в інших населених пунктах півночі Криму з крана тече незрозуміла кольорова рідина або ж солона вода, і часто випадають водорості. Прісні горизонти заміщуються солоною водою, відповідно води вже не вистачає і на побутові потреби, не кажучи про агробізнес “, – пише Смілянський.

При цьому він підкреслює, що вирішення цієї проблеми в цілому без дніпровської води в Криму немає.

Читайте також:
Крим повністю засихає без української води – МінТОТ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна