Крим повністю засихає без української води – МінТОТ

 

Окупований Росією Крим без води, що надходить з материкової України, повністю засихає, і зупинити цей процес окупантам не вдасться. Про це заявив заступник міністра з питань окупованих територій Юрій Гримчак, передає “Обозреватель“.

“Ми ведемо моніторинг за допомогою супутників, які знімають територію Криму. На сьогодні понад 70% раніше нормальної рослинності повністю висихає. Перекладаючи на зрозумілу мову, степовий Крим, який жив за рахунок води, яка йшла з України, повністю засихає, це правда” – цитує Гримчака видання.

На питання, чи були звернення від російської сторони відновити подачу води на півострів з України, заступник міністра відповів негативно, при цьому зазначивши, що згідно з усіма міжнародними конвенціями, забезпечення окупованих територій, включаючи питною водою, – обов’язок РФ.

За словами Гримчака, є кілька умов, за яких Україна погодиться відновити поставки води в Крим. Це виведення військ, звільнення Криму та відшкодування збитків.

Посадовець запевнив, що самостійно окупантам вирішити проблему посухи майже неможливо – це занадто дорого.

“Так, можна возити воду дирижаблями. Теоретично можливо використовувати систему опріснення води, але це дуже дорого, адже і сама система, і її обслуговування потребують багато затрат. Наскільки я знаю, на сьогоднішній день вони навіть не розглядають таку можливість”, – пояснив він .

За оцінкою Гримчака, аби повністю відновити сільське господарство в Криму, після подачі української води буде потрібно близько 10 років.

Читайте також:
На Херсонщині збудували дамбу, остаточно перекривши доступ до Криму води з Дніпра. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна