Швеція збирається впровадити новий податок через загрозу з боку Росії

 

Уряд Швеції планує запровадити новий податок задля підвищення витрат на оборону на тлі зростання загрози з боку Росії.

Про це на спільній пресконференції 31 серпня повідомили глава оборонного відомства Петер Хультквіст і міністр фінансів Магдалена Андерссон, передає “Німецька хвиля”.

“Є можливість зробити податкове навантаження на банки більш істотним, ніж воно є сьогодні”, – наголосила Андерссон. Глава Мінфіну Швеції висловила впевненість, що вже у 2022 році за цей рахунок вдасться знайти 5 млрд крон (462 млн євро).

Хультквіст заявив, що прибуток чотирьох великих банків – Handelsbanken, Nordea, Swedbank і SEB – торік становив 112 млрд шведських крон (10 млрд євро), що на три мільярди (277 млн євро) вище, ніж у 2017 році. За його словами, профільні органи мають упевнитися, що ці кошти підуть на цільові потреби.

За інформацією шведських ЗМІ, Хультквіст, наводячи аргументи на користь збільшення оборонного бюджету, послався на зростання зовнішніх загроз. Як приклад він навів, зокрема, агресію Росії проти Грузії й анексію Москвою українського Криму.

На початку липня влада Швеції посилила протиповітряну оборону на острові Готланд у Балтійському морі. Там була розміщена нова протиракетна система “земля-повітря”, яка замінить мобільні зенітні системи.

Острів Готланд розташований приблизно за 330 км від російського Калінінграда, де розташовується штаб Балтійського флоту ВМФ РФ.
В останні роки в регіоні не раз виникали ситуації, коли авіація НАТО перехоплювала російські військові літаки над Балтикою і навпаки. Спостерігалися і більш небезпечні ситуації, коли літаки РФ пролітали в небезпечній близькості від американських кораблів.
Швеція, яка не є членом НАТО, останнім часом не раз заявляла про порушення свого повітряного простору російськими військовими літаками та інші інциденти за участю РФ.

Читайте також:
МЗС Швеції викликав посла РФ через дії російського Су-27 над Балтикою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна