80 років Другої світової: Дуда нагадав про агресію РФ щодо України, Штайнмаєр вибачився, Путіна не запрошували

 

У столиці Польщі Варшаві в неділю, 1 вересня, відбуваються пам’ятні заходи з нагоди 80-х роковин з початку Другої світової війни.

Серед 250 іноземних гостей — близько 20 глав держав, зокрема й президент України Володимир Зеленський.

Загалом у меморіальних заходах беруть участь 40 офіційних делегацій. Канцелярія президента Польщі запросила союзників Польщі по ЄС і НАТО, керівників міжнародних організацій, а також лідерів країн Східного партнерства.

Водночас на меморіальні заходи не запрошено президента РФ Володимира Путіна. Через це до Варшави відмовилися приїхати також президенти Білорусі й Вірменії Олександр Лукашенко та Нікол Пашинян.

У рамках офіційної частини урочистостей на площі Пілсудського відбувся традиційний військовий церемоніал — урочиста зміна варти біля Могили Невідомого солдата.

Президент Польщі Анджей Дуда у своєму виступі наголосив, що “Сучасна Європа має рішуче реагувати на агресію одних країн проти інших, адже замирення агресора може призвести до ще гірших наслідків”.

“Неможливо переходити до нормального порядку денного у світлі таких дій, мають бути санкції, мають бути рішучі кроки, має бути видно, що кожна військова агресія зустріне абсолютно рішучу і міцну відповідь. Це виклики сьогодення, тому я наголошую: business as usual, закривання очей є не рецептом для збереження миру, а простим способом зробити агресорів ще зухвалішими, способом дати дозвіл на чергові атаки”, – заявив Дуда.

Він нагадав, що у 2008 році воєнна агресія відбулася проти Грузії, в 2014 році – проти України.

“До сьогодні змінюються кордони, здійснюється окупація, є полонені, військові провокації. Ми маємо бути рішучими, щоб драма Другої світової війни, яку пережив весь світ, більше ніколи не повторилася, оскільки це — відповідальність перед нашими народами і народами світу, щоб більше ніколи не було збройних агресій”, — заявив президент Польщі.

Він підкреслив, що якби перед війною західний світ активно і рішуче відповідав на агресивні дії Гітлера – аншлюс Австрії, окупацію Чехословаччини, переслідування євреїв у Німеччині, — то драми Другої світової війни, можливо, ніколи б не сталося.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр, у свою чергу, заявив, що Німеччина несе особливу відповідальність за долю сьогоднішньої Європи, яка має ставати сильнішою та міцнішою.

«Європа — наша відповідальність. Об’єднана Європа – це те, що рятує нас. Європа була та залишається проєктом надії. Я чудово розумію, що моя країна несе особливу відповідальність за цю Європу… і німці готові до цього», – сказав Штайнмаєр.

За його словами, Німеччина має більше робити для Європи, її безпеки, процвітання та єдності.

Водночас, наголосив німецький президент, зміцнення Європи не має відбуватися без участі США, є відповідальність за євроатлантичну солідарність. «Ми потрібні одне одному, треба плекати це партнерство. Захід – це не лише напрямок на компасі», – сказав Штайнмаєр, звертаючись до віцепрезидента США Майка Пенса.

Президент ФРН підкреслив, що відповідальність для німців також означає не допустити відродження націоналізму, вигуків “Німеччина понад усе”.

Німеччина буде завжди пам’ятати про невимовний біль та страждання, яких завдала Польщі та іншим націям, заявив Штайнмаєр.

«Ми з канцлером говоримо: ми ніколи не забудемо», – сказав він за себе і за канцлерку ФРН Ангелу Меркель, також присутню на урочистостях.

Віцепрезидент США Майк Пенс  на меморіальних заходах наголосив, що “тоталітарні фашистський і комуністичний режими не змогли зламати поляків та перекроїти Європу, і в майбутньому це також нікому не вдасться”.

За словами Пенса, ідеологіями нацизму і комунізму рухало прагнення запопасти владу за будь-яку ціну, нав’язати свою волю, контролювати життя мільйонів людей. Найстрашніші злочини виправдовували тим, що це корисно для зміцнення влади.

Віцепрезидент США наголосив, що нацисти вбили мільйони поляків, а у квітні 1940 року у катинському лісі комуністи розстріляли понад 21 тисячу польських синів і дочок. Та поляки не здалися. Понад 150 тисяч учасників Варшавського повстання віддали свої життя, виступивши проти фашизму, диктатури та загрози комунізму.

Пенс нагадав, що восени 1939 року війська нацистської Німеччини з заходу та комуністичного СРСР зі сходу розділили цю країну на окупаційні зони. «Подвійне вторгнення ознаменувало початок конфлікту, якого людство досі не бачило та, сподіваємося, більше не побачить ніколи», – заявив віцепрезидент США.

Водночас він висловив переконання, що США і Польща завжди будуть стояти разом з усіма своїми партнерами за спільну безпеку, і закликав союзників «виконувати обіцянки, які вони дали одне одному».

«Тому що США та Польща знають, що сильний альянс незалежних суверенних націй – це найкращий захист наших свобод», – підкреслив Пенс.

Як зауважують ЗМІ, у своїй промові віцепрезидент США не згадав Росію, хоча називав кілька країн, віддаючи шану боротьбі європейських народів у роки Другої світової війни.

За матеріалами “Укрінформ

Читайте також:
США і далі підтримуватимуть Україну, – віцепрезидент Пенс
після зустрічі з Зеленським

Продовжити євроінтеграцію:
Зеленський зустрівся з лідерами Бельгії, Литви й Грузії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна