Нова Рада стартувала з фото матерів загиблих воїнів на кожному столі

доповнено

Перед початком першого засідання  Верховної Ради ІХ скликання нардепи з партії “Європейська солідарність” розклали на робочі місця всіх новообраних депутатів спецвипуск газети “Дзеркало тижня” із проєктом “Мами” – фотографіями українських матерів, чиї сини й дочки загинули під час бойових дій на Донбасі.

Як передає “Новинарня“, так парламентарії почнуть перший робочий день у ВР в четвер, 29 серпня.

“Ми впевнені, що це має нагадувати всім народним обранцям про зобов’язання та відповідальність. Про ті, червоні лінії, які не можна переходити. Про служіння державі”, – прокоментувала одна з ініціаторок акції, міністр у справах ветеранів Ірина Фріз, обрана до парламенту за списком “ЄС”, яку цитує пресслужба партії.

Фото із зали засідання оприлюднив також колишній заступник головного редактора “ДТ”, а тепер депутат Верховної Ради від партії “Голос” Сергій Рахманін.

“Щоби зрозуміти ціну незалежності, треба дивитись правді в очі. Дякую колегам із “Дзеркала тижня”. Ті, хто цього не читав і не бачив, – наполегливо раджу. Особливо в цей день, день пам’яті полеглих”, — написав він у соцмережі.

Як відомо, нова Верховна Рада стартує 29 серпня – в День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Голова парламенту VIII скликання Андрій Парубій (знову обраний до ВР від “Європейської солідарності”) почав засідання нової Ради з хвилини мовчання у пам’ять про полеглих воїнів.

Цього ж ранку, о 9:00, депутати фракції “Європейська солідарність” взяли участь у вшануванні загиблих українських воїнів біля Стіни пам’яті поруч із Михайлівським Золотоверхим собором у Києві.

“Вшановуємо пам’ять Воїнів, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Сила та честь наших захисників надихає кожного українця, будьмо гідними наших Героїв.Вічна слава полеглим у боротьбі за нашу волю. Герої не вмирають!” – ідеться в дописі на ФБ-сторінці партії.

Нардепи з “ЄС” на чолі з лідером партії, п’ятим президентом України Петром Порошенком поклали квіти і поставили лампадки до стіни з портретами полеглих.

Разом із Порошенком були присутні депутати Мустафа Джемілєв, Михайло Забродський, Яна Зінкевич, Володимир Ар’єв, Артур Герасимов, Михайло Кубів, Ірина Луценко та інші.

Священики Православної церкви України відслужили панахиду в пам’ять про воїнів, які загинули за незалежність і територіальну цілісність України.

У цей час біля Стіни пам’яті перебували десятки інших осіб, що вшановували пам’ять загиблих під Іловайськом, зокрема матері, батьки, дружини полеглих.

Ексцесів не відбулося. Панахида одного разу була перервана, коли родичі загиблих почали співати гімн України.

Петро Порошенко поспілкувався з деякими матерями загиблих воїнів.

Вшанували загиблих біля Стіни пам’яті також народні депутати із фракції “Голос” на чолі зі Святославом Вакарчуком.

“Новий парламент починає роботу в День пам’яті захисників України — людей, які загинули, боронячи нашу землю і незалежність. Їхні життя — це страшна ціна, яку Україна сплачує за можливість розвиватись і будувати сильне й комфортне суспільство. Маємо пам’ятати про це щодня та робити все від нас залежне, щоб їхня жертва не була даремною.
Вічна пам’ять захисникам і щирі співчуття їхнім родинам”, – ідеться в повідомленні пресслужби “Голосу”.

Читайте також:
Журналісти представили фотопроєкт “Мами” про тих, хто втратив синів на війні з Росією

Як повідомляла “Новинарня“, 29 серпня вперше офіційно відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Цю дату своїм указом від 23 серпня запровадив президент Володимир Зеленський “на підтримку ініціатив громадськості”, приурочивши до дня найбільших втрат української армії на Донбасі – дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року.
Тоді регулярні частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці.
За офіційними даними, загалом під час Іловайської операції загинули 366 українських військових і правоохоронців (власне під час виходу – 254 особи).

Читайте також:
Скільки воїнів загинули в Іловайському оточенні: відоме точне число й імена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна