Зеленський запровадив День пам’яті захисників України 29 серпня і пояснив, за що любить Україну. ПРОМОВА, СВЯТО

доповнено

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення Дня пам’яті захисників України щороку 29 серпня.

Про це глава держави повідомив під час офіційних урочистостей з нагоди 28-ї річниці Незалежності України в Києві на майдані Незалежності.

“Сьогодні тут присутні родини загиблих військовослужбовців та учасників добровольчих формувань. З метою гідного вшанування їх пам’яті мною підписаний указ про заснування Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність України, та відзначення його щорічно 29 серпня”, — сказав Зеленський.

Станом на 11:00 текст згаданого указу на сайті президента ще не опублікований.

Раніше у привітальній промові з нагоди Дня Незалежності Зеленський наголосив, що за 28 років українці зберегли незалежність і свободу країни й бережуть її сьогодні: хтось – ціною власної свободи, а хтось — ціною власного життя.

Президент зізнався, що кожен його ранок починається з СМС-повідомлення від Генерального штабу про кількість втрат та обстрілів за добу.

“Цифри можуть бути різними, але тільки одна робить ранок добрим. Це – нуль. Обстрілів – нуль. Втрат – нуль“, – розповів Зеленський, закликавши подякувати “тим, завдяки кому ми можемо сьогодні бути тут, під яскравим сонцем і чистим блакитним небом – щоб ці оплески почули наші захисники, які зараз на сході країни захищають Україну”.

“Завдяки вам ми відзначаємо сьогодні 28-му річницю з Дня Незалежності”, – підкреслив президент. Водночас він зауважив, що “не зовсім правильно” називати Україну 28-річною, і перелічив деякі попередні здобутки з історичного минулого нашої країни:

“До 91-го року ми встигли чимало. Відбулося хрещення Київської Русі, Іван Федоров видав у Львові «Апостол», засновано Києво-Могилянську академію, козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та Іваном Сірком підкорили фортецю Дюнкерк, на світ з’явилася Конституція Пилипа Орлика. Україна була однією із засновниць ООН, а Сергій Корольов зробив вагомий внесок у підкорення космосу людством. Це – лише декілька важливих подій яскравої історії нашої багатовікової та, водночас, молодої країни”.

“Ну а сьогодні ми відзначаємо, мабуть, найважливіший день у житті держави. День, коли вона здобула незалежність.
Сьогодні вже сформувалося ціле покоління, народжене в незалежній Україні. Для них це нормальний стан речей. Для них не може бути по-іншому. І це прекрасно. Бо це покоління – наша ментальна опора. Опора свободи, демократії та розвитку. Вони мислять інакше, вони думають сучасно, а значить – Україна рухатиметься тільки вперед”, – наголосив Зеленський.

Він закликав не забувати, що Незалежність “не з’явилася за помахом чарівної палички”.

“Активна боротьба за неї почалася понад 100 років тому. Тривала вона і в часи Радянського Союзу. Микола Руденко, Василь Стус, Петро Григоренко, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, учасники Революції на граніті. Це неповний список тих, хто боровся за здобуття Незалежності”, – зауважив глава держави, процитувавши слова Левка Лук’яненка про те, що “прагнення до незалежності закладене у нашому генетичному коді”.

Зеленський також нагадав, як усією країною ми пережили минулі 28 “непростих, буремних, тернистих, але – наших спільних років”:

“Усією країною ми тягнули кравчучки, нарізали купони та дивились як «Багаті теж плачуть». Усією країною мали ваучери, ходили в «мальвінах», а ті, кому пощастило, – з пейджерами. Усією країною стрибали на рекордну висоту – 6 метрів 14 сантиметрів.
Першими перепливали басейни Сіднею та Афін, плакали на олімпійському п’єдесталі в Атланті, коли вгору піднімався український прапор.
Усією країною змушували тремтіти грандів європейського футболу. Коли Лужний зі Львова отримував пас від Головка з Херсона, віддавав на Реброва з Горлівки, а той – на киянина Шевченка… Тоді «гол» лунало від Ужгорода до Луганська.
Усією країною, від Донецька до Карпат, ми летіли до зірок разом з Леонідом Каденюком і раділи, коли у відкритому космосі вперше в історії пролунало «Ще не вмерла…»
Усією країною стояли в черзі у перший Макдональдз та слухали «Танець пінгвіна» від Кузьми. Чекали армагеддону з настанням 2000 року та раділи на ранок, що його пережили.
Усією країною ми підкорили Європу «Дикими танцями» та відстояли демократичний вибір у 2004-му. Усією країною молилися за моряків «Фаїни» у полоні сомалійських піратів та плакали за гірниками на шахті Засядька.
Усією країною тішилися, коли на когось падав вінок.
Намагалися встигнути до Євро-2012 та усією країною не розуміли: як можна було не побачити гол у ворота Англії?”.

Зеленський також підкреслив, що це були різні, непрості роки, але “тепер, озираючись назад, можна сказати, що до певного моменту – безтурботні: адже потім настав 2014 рік“.

“Спочатку всією країною ми довели, що маємо гідність. Не побоялися водометів і кийків. А дехто не побоявся і снайперських куль. Тоді всією країною ми дізналися, що сотня може бути небесною”, – відзначив президент.

“А згодом на нашу землю прийшла війна. Яку ми зустріли всією країною”, – додав він, нагадавши, як “усією країною” ми збирали на бронежилети, медикаменти, тепловізори та “були прикуті до новин зі сходу, де решта слів втрачала сенс, а перед очима були тільки назви населених пунктів та кількість загиблих героїв”.

“Як це не парадоксально, але тоді ми народилися вдруге. Як країна та як суспільство. Об’єднались і згуртувалися. Згадали це забуте відчуття – коли ти пишаєшся своєю Батьківщиною”, – сказав Зеленський.

І саме тому, пояснив він, на майдані 24 серпня 2019 року “зібралася гордість України”: воїни, родини військових, волонтери, вчителі, медики, спортсмени, науковий і творчий потенціал та діти.

Зеленський також порівняв Україну з мамою, яка “народила, виховала і підняла на ноги”, зауваживши: “Я люблю Україну, бо я тут народився, я люблю наш прапор і радію, коли він переможно майорить. Я люблю наш Гімн, бо це – наш найголовніший хіт! Бо яку ще пісню так знає і так співає кожен з нас?
Я люблю нашу землю, бо кожен куточок України – це велика сім’я”.

А “для тих, хто не розуміє сьогоднішній біль українців”, президент “дуже доступною мовою” пояснив, що для нас означає анексія Криму та війна на сході.

“Уявіть, що сусід відібрав у вас двох дітей. Першу дитину – просто викрав. Їй видали нове свідоцтво про народження. А потім кажуть: та ми не забирали вашу дитину. Вона сама захотіла жити з нами. Ну і що, що під дулом автоматів? Це її бажання. І взагалі – хто вам сказав, що це – ваша дитина? Вона споконвіку була нашою. Ви не хвилюйтесь, їй тут буде краще, у нас прекрасний притулок біля моря, під сонечком.
І от пройшло 5 років. І ті, хто був так занепокоєний, кажуть: та, наче, все нормально. Дитина за вами вже не плаче. І взагалі – не сильно вона на вас і схожа. Чому вони так кажуть? Тому що це – не їхня дитина.
А другу вашу дитину закрили в дитячій кімнаті. І поставили озброєну охорону. Вам кажуть – яка охорона? Там нікого немає. І ви чуєте, як ось тут поруч, за стіною, ваша дитина плаче, але не можете туди зайти.
Кожного дня у кожного з нас розривається серце. І будь-які перемоги чи здобутки неповноцінні, адже наша родина неповна. Та настане день, і ми обов’язково зберемося разом. Бо голос рідної крові переможе!” – переконаний президент.

Він також закликав українців єднатися.

“Ми різні. Але єдині. Мусимо бути єдині, бо тільки тоді – ми сильні. Зрозуміти, що розраховувати маємо на себе. Не сваритися через минуле, а об’єднатися заради майбутнього. Україномовні та русскоговорящие, незалежно від віку, статі, віросповідання – бути єдиним народом. Не на плакатах, не в гаслах, а в серці”. Ми повинні рухатися вперед, разом будувати країну, разом робити неможливе і кожного ранку казати собі: «Я українець». І я можу все!” – наголосив Зеленський.

І висловив сподівання, що в українському календарі вже скоро з’явиться інша, не менш знакова дата.

“Конкретне число і місяць – неважливі. Бо це буде день, коли настане мир.
І мій ранок починатиметься з СМС-повідомлення: за минулу добу в Україні народилося 1000 хлопчиків та 1001 дівчинка”, – помріяв Зеленський.

Перед початком урочистих заходів президент разом із дружиною поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим на Майдані.

Поки подружжя Зеленських ішло до місця виступу президента на Майдані, лунали дзвони.

У виставі були задіяні діти, яких посадили в коло розмальовувати мапу України на алеї Героїв Небесної сотні.

Також діти розфарбовували поліцейський водомет, у пам’ять про боротьбу Євромайдану:

Цілим музично-хореографічним дійством стало виконання Державного Гімну України. Вперше в історії Гімн України звучав більш ніж 7 хвилин у різних аранжуваннях та у виконанні понад 600 голосів – від оперних зірок до хору Верьовки.

Куплет “А завзяття, щира праця…” під електрогітару та арфу виконувала попзірка, народна артистка Тіна Кароль – сидячи на даху консерваторії.

…..

При цьому куплет “Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону” було пропущено.

Гімн було перервано вставкою репу закарпатської виконавиці Аліни Паш.

На десятках синьо-жовтих піаніно гімн грали музиканти різних поколінь, починаючи з композитора Мирослава Скорика.

Президент вручив державні нагороди.

Хрещатиком пройшла “Хода гідності” – військові, інші силовики, спортсмени, представники різних професій:

Читайте також:
Хода гідності, Марш захисників, перекриття вулиць: усе про святкування Незалежності в Києві

Як інформувала “Новинарня“, 9 липня, президент Зеленський офіційно заявив, що військового параду на День Незалежності не буде. За його словами, в цьому році гроші, які могли бути виділені на проведення військового параду, перерахують українським військовим як премії.

У відповідь на це ветерани АТО заявили про альтернативний військовий парад замість скасованого президентом Зеленським.
Було створено оргкомітет “народного” параду, який об’єднав ветеранські середовища, незалежно від політичних поглядів.

15 липня президент Зеленський підписав указ про відзначення Дня Незалежності – без військового параду.

Згодом, уже після оприлюднення планів “народного” параду, в офісі президента повідомили, що на День Незалежності “замість традиційного параду в радянських традиціях з недешевою демонстрацією військової техніки на центральній вулиці столиці відбудеться “Хода гідності” за участю представників різних родів військ ЗСУ, медиків, вчителів, спортсменів тощо, а також самого президента Зеленського.

15 серпня на злітно-посадковій смузі АНТК “Антонов” відбулася перша репетиція офіційного маршу. На репетицію залучили військових із різних підрозділів, Нацгвардію, ДСНС тощо. Режисерами заходу стали кліпмейкер Алан Бадоєв та постановниця танців Олена Коляденко.

За часів президента Порошенка військовий парад на Хрещатику проводився щороку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна