Справа Межигір’я: прокуратура оголосила підозри двом експрезидентам і експрем’єру

 

У рамках розслідування справи про незаконне виведення з державної власності резиденції “Межигір’я”, яка згодом дісталася Віктору Януковичу, було оголошено підозри вісьмом особам, серед них – Віктор Ющенко.

Про це в ефірі “Українського радіо” повідомив начальник 2-го відділу управління спецрозслідувань Генпрокуратури Андрій Радіонов, передає ТСН.

“Чому президент Ющенко? Тому що йому і тільки йому за законом напряму підпорядковувалось Державне управління справами і ним розглядались документи, від яких залежала подальша передача резиденції” , – сказав Радіонов.

“Наразі повідомлено про підозру вісьмом особам. Є навіть ті, щодо яких вступили вироки у законну силу. Починаючи від посадовців, зокрема, двох президентів та прем’єр-міністра, і до нотаріусів. Наша тактика [розслідування] — зверху-вниз”, – зазначив він.

За словами прокурора, приватизація “Межигір’я” – “складний процес, багатоепізодний. Від початку 90-х сама резиденція “Межигір’я” мала статус державної резиденції. Їх було декілька, і вони були закріплені спеціальними нормативними актами. За часів Кучми було створено Державне управління справами, якому і було передано більшість цих об’єктів. Просто так вивести його з володіння держави було неможливо. Спочатку отримувалось нерухоме майно, і вже потім було заволодіння землею”.

ЗМІ припускають, що, передавши “Межигір’я” у 2007 році, Ющенко дав хабар Януковичу, який тоді був прем’єр-міністром, аби отримати згоду на дострокові парламентські вибори.

“Наразі здійснено повідомлення про підозру за статтею 191, тобто заволодіння. Це теж злочин з ознаками корупції, але це не прямий хабар. Якби було достатньо доказів, що президент з використанням владних повноважень дав хабар, щоб мати можливість розпустити Раду, то зараз ми не маємо достатньо таких даних”, – пояснив Радіонов.

У Генпрокуратурі розглядають співучасть Віктора Ющенка у заволодінні “Межигір’ям”.

“Він допомагав іншій особі. Необов’язково, щоб ти отримав у власну кишеню якусь частку майна, це може бути і політичне сприяння. Зараз ми говоримо про корисливий умисел на користь Віктора Януковича”, – зазначив Радіонов.

Як інформувала “Новинарня“, про те, що Генпрокуратура висунула екс-президенту Віктору Ющенку підозру у справі про відчуження державної резиденції “Межигір’я” на користь Віктора Януковича, народний депутат Сергій Лещенко заявляв на початку червня.

Наприкінці липня управління спецрозслідувань ГПУ анонсувало завершення розслідування щодо третього президента України Віктора Ющенка в рамках справи про привласнення “Межигір’я”.

Як інформувала “Новинарня“, Печерський суд не дав управлінню Горбатюка арештувати майно Ющенка.

Читайте також:
Екс-президент Ющенко влаштувався на роботу в банк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна