Печерський суд не дав управлінню Горбатюка арештувати майно Ющенка

 

Печерський райсуд Києва відмовив Генеральній прокуратурі в арешті майна екс-президента України Віктора Ющенка.

Про це 10 липня повідомила “Україна молода” з посиланням на адвоката Ющенка Віталія Наума.

Як інформувала “Новинарня“, на початку червня стало відомо, що ГПУ оголосила підозру Ющенку за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Президента 2005-2010 років підозрюють у причетності до незаконної передачі Віктору Януковичу державної резиденції “Межигір’я”.
Відтак Генпрокуратура просить суд заарештувати майно третього президента. “Якщо повідомили про підозру, то зобов’язані реагувати. Це не право, це обов’язок”, – пояснив керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Прокурор управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Атаманчук у коментарі УНІАН підтвердив, що 9 липня суддя Печерського райсуду Києва В’ячеслав Підпалий відмовив у задоволенні клопотання прокурорів УСР ГПУ про арешт майна Віктора Ющенка в межах розслідування кримінального провадження щодо незаконного відчуження “Межигір’я” на користь Віктора Януковича. Мотивація поки невідома, оскільки повного тексту рішення ще немає.

Прокурор запевнив, що коли матиме рішення, його буде оскаржено в Київському апеляційному суді.

Адвокат Ющенка Віталій Наум наголосив, що його клієнт усі звинувачення відкидає як надумані і заполітизовані.

“Ми вважаємо, що це, враховуючи, що незабаром ви­бори, хтось намагається зробити собі піар або приховати ті недоліки, відсутність результатів, які є в інших справах. Зрозуміло, що всі невдачі потрібно чимось перекривати, а постать Ющенка якраз дозволяє сказати, що ми знайшли щось нове, ми рухаємось далі. Привернути увагу до одного, закривши очі і відвернувши увагу на великі провалля в іншому”, — пояснив адвокат дії Горбатюка.

Зазначається, що сам Ющенко не ховається від слідства й особисто приходив на допити до слідчих ГПУ.

Віктор Ющенко заявляв: “Усілякі обвинувачення відкидаю, бо не бачу ані підстав, ані доказів. У суді я це беззаперечно доведу! Бо в справі є політичний підтекст”.

Як відомо, Генпрокуратура підозрює Віктора Ющенка в розтраті майна на загальну суму 540 млн грн під час виведення з державної власності резиденції “Межигір’я”. Підозру Ющенку у кримінальному провадженні від 25 грудня 2015 року надіслали 25 травня 2019 року.

За повідомленнями ЗМІ, 9 липня 2007 року президент Ющенко підписав таємний указ про передання комплексу з “Межигір’ям” у користування тодішньому прем’єру Януковичу. Того самого місяця Янукович видав розпорядження, яким передав резиденцію та ще 137 га НАК “Надра України”. Незабаром “Надра України” уклали бартерний обмін із компанією “Медінвесттрейд”, після чого уряд затвердив обмін резиденції на два будинки на Парковій алеї в Києві. Компанія “Медінвесттрейд”, зі свого боку, продала придбану резиденцію компанії “Танталіт”.

Після Майдану, у червні 2014-го, суд повернув земельну ділянку з “Межигір’ям” у державну власність. У серпні 2017-го Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори про виведення “Межигір’я” з державної власності.

У ГПУ вважають, що відчуження урядової резиденції відбулося з перевищенням повноважень державною компанією, поза процедурою приватизації “й узагалі всупереч законодавчо встановленій забороні на укладення такої угоди”.

За словами адвоката Віталія Наума, злочинна змова Ющенка з Януковичем була неможлива з огляду на їхні “баталії” часів Помаранчевої революції.

Читайте також:
Смешко розказав, як повернув Катерині Ющенко паспорт

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна