Зеленський пообіцяв Варфоломію, що держава не втручатиметься у церковні справи

 

У Стамбулі на Фанарі президент України Володимир Зеленський зустрівся з Вселенським Патріархом Варфоломієм І.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться на офіційному сайті глави держави в четвер, 8 серпня.

Зазначається, що Вселенський Патріарх укотре підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Володимир Зеленський подякував Вселенському Патріарху за підтримку України.

«Наша спільна цінність – життя людини. І це головне для мене, особливо зараз, коли я став президентом України. Влада не повинна втручатися у церковні справи, я захищатиму незалежність церкви», – цитує слова глави держави його пресслужба.

Також у програмі візиту президента України до Туреччини – відвідання храму Святого Георгія, розташованого на території Вселенської Патріархії.

“Про все. Про все, що бентежить всіх, говорили. Я дуже радий, що ми маємо тут потужну підтримку не тільки на політичному рівні”, – відповів Зеленський на уточнююче запитання журналістів, про що говорив президент України з Вселенським Патріархом.

Разом з тим, “ВВС-Україна” з посиланням на джерела в Києві та Стамбулі повідомляє, що Зеленський та Варфоломій в ході зустрічі мали підписати спільну заяву на екологічну тематику. 

“Проте в останній момент сторони не порозумілись і, як стверджують співрозмовники, у команді президента відмовилась підписувати документ, який готували на Фанарі у співпраці з МЗС. Заява переважно мала стосуватись екологічної тематики, адже Варфоломій відомий своєю діяльністю у цій сфері, його навіть часто неформально називають “Зеленим патріархом”, – пише видання.

Співрозмовники журналістів не змогли пояснити, чому офісу президента не сподобалась заява на екологічну тему, й зауважують, що там не було політичних провокаційних формулювань.

Відзначимо, що в новорічному виступі на початку січня 2019 року, напередодні отримання томосу Зеленський некоректно жартував щодо отримання Україною Томосу. Він висміював Петра Порошенка, який працював для отримання автокефалії і робив на цьому акцент під час своєї виборчої кампанії.

“Єдине, що зігріває душу – це надання Україні тЕрмосу”, – пародіював він президента Порошенка.

Хоча вже перед президентськими виборами Володимир Зеленський позитивно відгукувався про можливу автокефалію та отримання томосу.

Як інформувала “Новинарня“, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

Цей процес модерували призначені Вселенським патріархатом екзархи Іларіон і Даниїл.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває євхаристійний зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя.

11 листопада УПЦ Московського патріархату заявила про припинення співслужіння з Константинополем за прикладом РПЦ, не визнавши рішення Фанару про автокефалію для України.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос.

Президент Петро Порошенко оголосив про проведення Об’єднавчого собору 15 грудня.

УПЦ КП 13 грудня заявила, що Вселенський патріарх Варфоломій Константинопольський, “перший серед рівних” у світовій православній ієрархії, 6 січня передасть томос – указ про надання автокефалії (незалежності) – новообраному предстоятелю помісної православної церкви в Україні.

6 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій передав томос про автокефалію Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Читайте також:
В Анкарі Зеленський та Ердоган вшанували пам’ять 4 загиблих українських морпіхів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна