Станиця Луганська: сапери знайшли вже майже півсотні вибухонебезпечних предметів біля мосту

 

У Луганській області піротехнічними підрозділами продовжуються роботи з розмінування території поблизу КПВВ “Станиця Луганська”.

Про це у вівторок, 6 серпня, повідомляє ГУ ДСНС України в Луганській області.

“У період з 01 по 06 серпня піротехнічними розрахунками ДСНС України було перевірено місцевість у Станично-Луганському районі поблизу КПВВ “Станиця Луганська”, навколо зруйнованого мосту, загальною площею 0,41 га, де було виявлено, вилучено та передано підрозділу ЗСУ для знищення 49 одиниць вибухонебезпечних предметів”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляла “Новинарня“, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін.
Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст біля КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

У 2016 році розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через щотижневі поодинокі обстріли.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на початку червня 2019 року повідомив, що в Мінську на засіданні ТКГ досягнуто домовленості про “режим тиші” в Станиці Луганській з 10 червня і наступне розведення сил.

26 червня опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли з однієї з позицій перед КПВВ “Станиця Луганська” на 300-400 метрів.
У пресцентрі штабу ООС зазначили: українською стороною вжито усіх необхідних заходів, аби процес розведення сил і засобів на ділянці №1 “Станиця Луганська” не створював небезпеки для життя та здоров’я мирного населення по обидва боки лінії розмежування. В ОС наголосили, що відведення сил і засобів не послаблює оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці.
Відтак українські війська закріпились на південній околиці Станиці поблизу КПВВ.

Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ.

Якщо раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів, то тепер дистанція зросла до понад двох кілометрів.

Водночас, за даними ЗМІ, бойовики де-факто залишаються на підходах до мосту, лише надягли жилети “СЦКК”.

28 червня керівник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма у Станиці перевірив виконання домовленостей.

На ТКГ було заплановано ремонт мостового переходу на КПВВ.

Водночас ватажки ОРЛО заявляли, що міст є “територією ЛНР” і присутність на ньому українських силовиків означатиме “акт агресії проти “Луганської республіки”.
Російська сторона нібито пообіцяла вплинути на ОРЛО в уьому питання.

25 липня інженерам вдалось обстежити міст у Станиці Луганській з третьої спроби.

1 серпня Державна служба з надзвичайних ситуацій України почала розміновувати територію біля зруйнованого мосту у Станиці Луганській.
За день українські сапери виявили 31 міну поблизу мосту.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна