Нацгвардія використовує Чорнобиль як полігон, – ЗМІ

 

Національна гвардія України періодично проводить у Прип’яті військові навчання.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у репортажі видання “DW” – журналісти випадково під час зйомок з’ясували, що у зоні відчуження відбуваються стрільби.

Видання зазначає, що під час турів у Чорнобильську зону гіди щоразу змушені пояснювати туристам, більшість з яких іноземці, що кульові отвори на історичних будівлях у центрі евакуйованого міста залишили не сталкери під час полювання на мутантів та зомбі, а бійці Національної гвардії України під час стрільб.

“Просто в місті проводяться військові навчання”, – каже екскурсовод туристам з Німеччини та Канади, які здивовано роздивляються дірки від куль у вітрині кафе “Прип’ять” на набережній покинутого міста”, – описують журналісти ситуацію в Чорнобилі.

В Україні про тренування бійців у забрудненій радіацією місцевості відомо мало кому. Поодинокі згадки про стрільби у Прип’яті можна знайти на інтернет-ресурсах так званих “сталкерів” – нелегальних відвідувачів зони відчуження. А чи не єдине повідомлення про них в “офіційних” ЗМІ з’явилось наприкінці січня минулого року і є посиланням на допис у Фейсбуці директора компанії “Чорнобиль-тур” Ярослава Ємельяненка.

“Кажуть, знову будуть стріляти. Місто Прип’ять закрито. Без жодних попереджень. Туристів не пустили на локацію, за відвідування якої вони заплатили гроші. А деякі тільки заради цього і прилетіли в Україну,” – поскаржився він.

На сайтах Нацгвардії та МВС інформація про стрільби у Прип’яті відсутня. Втім, на веб-сторінці ДП “Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження”, що відповідає, зокрема, за допуск у Чорнобильську зону туристів, можна знайти датоване 22 травня 2019 року повідомлення про те, що 30 травня місто Прип’ять буде закрите для відвідування “у зв’язку з проведенням режимних заходів”. За інформацією медійників, саме цього дня у Прип’яті востаннє проводились навчання НГУ.

У Нацгвардії, до якої журналісти звернулись за коментарем, запитання про те, коли востаннє відбувались навчання у Чорнобильській зоні, залишили без відповіді.

Але підтвердили, що бійці НГУ справді час від часу тренуються у Прип’яті, оскільки в Україні, мовляв, відсутні спеціально підготовлені для цього навчальні об’єкти.

“Саме тому, реалізовуючи план міністра внутрішніх справ щодо деокупації Донбасу “Механізм малих кроків”, за погодженням з адміністрацією зони відчуження в мicтi Прип’ять періодично здійснюється підготовка підрозділів Національної гвардії України до ведення бойових дій у мicтi”, – зазначено у відповіді на інформаційний запит журналістів.

У Нацгвардії запевнили, що під час навчань у Прип’яті бійці дотримуються правил безпеки “на рівні з учасниками екскурсійних турів”, а після стрільб екіпіровка та техніка перевіряється на радіоактивне забруднення.

Як інформувала “Новинарня“, у Чорнобиль розробили водні маршрути для туристів.

Читайте також:
Кабмін виділив землю під будівництво першої вітрової електростанції у Чорнобильській зоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна