Наш “Кайтселійт”: УДА Яроша створює систему тероборони на чолі з Гергертом

 

Провід Української добровольчої армії Дмитра Яроша ухвалив рішення про розбудову в регіонах України системи територіальної оборони під егідою УДА.

Як інформує “Новинарня“, рішення щодо тероборони УДА прийняли на нараді в неділю, 28 липня, на базі 5-го батальйону УДА в селищі Покровське Дніпропетровської області.

Цей напрямок у тилу очолить Андрій Гергерт “Червень” – заступник командувача УДА, командир 8-го окремого батальйону “Аратта”.

Про ухвалене рішення, не конкретизуючи його, повідомив у соцмережі командувач УДА Дмитро Ярош, народний депутат, керівник ГО “ДІЯ” (“Державницька ініціатива Яроша”).

“…Провівши нараду проводу Української добровольчої армії, вирішили унапрямити добровольчу енергію не тільки на фронт, але й на боротьбу за Україну по території всієї держави. Стратегічні напрями окреслені. Оперативні завдання поставлені. З тактикою проблем немає…
Вітаю друга Андрія Гергерта «Червня» з новим високим призначенням”, – написав Ярош на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Ярош додав, що “при першій можливості” доведе рішення проводу УДА до відома верховного головнокомандувача Володимира Зеленського – “звичайно, якщо це його цікавить”.

За даними “Новинарні“, формат тероборони УДА остаточно ще не визначений, але цей рух планується зробити значно ширшим, ніж є існуючі структури УДА і ГО “ДІЯ”.
Попередня назва – “Союз оборони України”, за прикладом естонського “Кайтселійт” (Kaitseliit, Союз оборони – передбачені законодавством добровольчі війська територіальної оборони).

Нагадаємо, що 14 жовтня 2018 року в Дніпрі очільник УДА, народний депутат України Дмитро Ярош уперше заявив, що їхні бойові підрозділи – 5-й і 8-й (“Аратта”) батальйони – виходять із передової, щоб почати підготовку загонів територіальної оборони у тилу й там допомагати державним структурам “не допустити російського реваншу”.
Тепер ця ініціатива переходить у стадію практичної реалізації.

Андрій Гергерт “Червень”: Це має бути значно ширший рух, ніж УДА. Добровольців тисячі, вони нікуди не подінуться

Андрій Гергерт “Червень”

У коментарі “Новинарні” Андрій Гергерт підтвердив своє призначення та окреслив бачення роботи на новому напрямку.

“Сьогодні наші зусилля будуть спрямовані на те, щоби хлопці, які повертаються з війни, були реалізовані в тилу і могли виконати свій обов’язок у тому, в чому вони можуть його виконати: в обороні країни“, – сказав друг Червень.

“Ми на базі УДА будемо формувати такий умовний “Союз оборони України” (щодо назви ще будемо дивитися). Щоб наш досвід — наших інструкторів, наших добровольців — міг бути використаний у навчальному, виховному, вишкільному процесі в житті великої країни”, – пояснив Гергерт.

“Це допомога один одному, підставляння плеча. Не тільки в середовищі військових чи атовців. Це має бути набагато ширше середовище – молодь, державники. Не як якась відокремлена структура УДА, а значно ширший рух у системі держави Україна“, – наголосив Андрій Гергерт.

За його словами, ідеться про об’єднання “тисяч патріотів”, які готові допомагати один одному і брати на себе відповідальність за оборону країни у різних ситуаціях – “чи це будуть якісь політичні деструктивні процеси, чи військова агресія зі сторони будь-яких сусідів”.

Ініціатори бачать основою такого руху середовище учасників бойових дій, до якого будуть долучатися “друзі — бізнесмени, волонтери, журналісти, лікарі, юристи”.

“І наша увага, наша енергія буде на це спрямована — в тому числі допомога людям, які хочуть іти у владу. Заведення таких людей у владу на місцях”, – зазначив Червень.

“Починаємо з дітьми розмовляти, з бізнесом, юристами, журналістами. Готуємо суспільство до того, що Росія від нас нікуди не дінеться, плани Кремля щодо України зміняться, хоч би що вони говорили. Їм потрібно протистояти”, – сказав заступник команувача УДА.

“Ми просто будемо спокійно, чітко, холоднокровно робити те, що почали п’ять років тому. Захищати свою землю. Якщо сьогодні суспільство від цього змучилося, і 75% каже, що «ми вибираємо інший шлях» — це не значить, що так правильно і так має бути. Ми не можемо покинути відповідальність за країну”, – наголосив Гергерт.

В УДА припускають, що президент Зеленський і держава не підуть їм назустріч у спробах легалізувати добровольчу тероборону.
Водночас Гергерт дав зрозуміти, що їхня організація втілюватиме свій проект і без підтримки з боку державних структур.

“Може бути й таке. Ми спокійно до такого ставимося. Було б логічно, щоб він (Зеленський) підтримав таку ініціативу. Але якщо не підтримає — ну що нам, ображатися на нього, опускати руки?

Добровольці ж нікуди не подінуться, вони ж в космос не вилетіли. Вони є, їх тисячі”, – сказав Червень.

Андрій Гергерт зауважив, що зараз держава мало робить для ветеранів, добровольців, бійців з інвалідністю. УДА із “Союзом оборони” прагнутиме поліпшити це ставлення, зокрема планує лобіювати законодавчий статус учасників бойових дій для бійців нелегалізованих добровольчих підрозділів.

Гергерт також нагадав про напрацьований законопроект Яроша про Українську добровольчу армію, який міг стати основою для формування добровольчого “Союзу оборони” в разі його ухвалення.

Говорячи про своє нове призначення, друг Червень водночас зазначив, що він залишатиметься командиром 8-го батальйону УДА “Аратта”.

“Батальйон і надалі виконуватиме свої місію в тих межах, які будуть можливі”, – сказав Гергерт.

Читайте також:
УДА виходить із фронту – куди, навіщо й кого “валитиме”.
ІНТЕРВ’Ю начштабу Сергія Ільницького

Як відомо, офіційні підрозділи територіальної оборони створені по районах у системі Збройних сил України.

Нагадаємо, у 2016 році президент Петро Порошенко нагородив Дмитра Яроша, Андрія Гергерта та низку інших командирів із числа доровольців орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Андрій Гергерт на дочасних виборах до парламенту балотувався як мажоритарник у виборчому окрузі №126 на Львівщині, але посів друге місце, поступившись чинному нардепу від БПП, самовисуванцеві Андрію Коту.

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
“Люстраторко у вас не виросло”: Ярош дав кілька порад Зеленському, який фальшивить

Яна Зінкевич: “Зціплюю зуби і йду далі”.
Велике інтерв’ю з командиром батальйону УДА “Госпітальєри”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна