Тероборона Києва: як офіцери 112-ї бригади навчалися планувати оборону столиці. РЕПОРТАЖ

 

Сергій Огородник, учасник зборів
фото автора

Командування бригади територіальної оборони Києва провело планові навчальні збори для офіцерів оргядра бригади та офіцерів управління батальйонів – резервістів та військовозобов’язаних.
Учасники навчань, які проходили у столичному військкоматі 14-15 грудня,  побудували глибоко ешелоновану оборону міста силами бригади, оцінивши зовнішні загрози і внутрішні ризики.

Навчити командувати

112-та окрема бригада територіальної оборони Києва (112 ОБр ТрО)  – це легка піхота, яка формується з киян оперативного резерву другої черги і виконує завдання лише в своїй територіальній зоні поза межами зон бойових дій.

За словами командира бригади підполковника Миколи Білосвіта, навчити чоловіків тримати в руках зброю простіше, ніж навчити офіцерів грамотно командувати підрозділами і готувати бойові накази та розпорядження. Наголошує на роботі з документацією і військовий комісар Київського МВК Сергій Клявлін, який також узяв участь у зборах.

“Збори з офіцерами організаційного ядра бригади та управління батальйонів були сплановані на 14-15 грудня ще до введення воєнного стану”, – зауважує комбриг Білосвіт. Він додає, що на збори всі прийшли “добровільно за згодою”.

Замисел бою бригади – колективне рішення

Спершу офіцер з морально-психологічного забезпечення військкомату доповів про складну обстановку, загрози і виклики обороні України та міста Києва.

У ході навчання учасники зборів, призначені до складу управління бригади та батальйонів тероборони, освіжили в пам’яті теорію і попрактикувалися в виробленні замислу на бойові дії.

На основі замислу офіцери отримали завдання сформулювати рішення й підготувати підпорядковані бригаді підрозділи до виконання бойових завдань.

Хоча на карту нанесені навчальні умови, які не мають нічого спільного з реальною диспозицією, полковник Владислав Гаркун – офіцер оперативного командування “Північ”, який відповідає за територіальну оборону – просить її не фотографувати.

“Не фотографуйте. Місцевість можна побачити і в інтернеті. А ця карта – для службового користування”, – попередив начальник управління тероборони ОК “Північ”.

Виробляти замисел на бій – не дуже просто, хоча всі етапи цілком логічні: кожен офіцер управління бригади має обґрунтовано, відповідно до своєї компетенції й відповідальності, надати свої пропозиції.

Полковник Гаркун слухає доповіді зампотилу й зампотеха бригади з пропозиціями на замисел бою і відразу ставить запитання, уточнюючи нюанси.

Коли пропозиції враховано, командир і формулює основу рішення щодо бою: замисел.

Командир Солом’янського батальйону ТрО підполковник Вадим Озірний доповідає про замисел на оборону визначеного району його батальйоном.

Для закріплення здобутих навичок комбриг обіцяє провести збори з офіцерами бригади “на природі”, коли вони вже не по карті, а безпосередньо на місцевості зможуть потренуватися реалізовувати власні рішення на оборону міста.

Переваги служби в резерві

Комбриг Микола Білосвіт, який був начальником штабу 12 бтро/омпб під час АТО в 2014-2015 роках, звертає увагу на переваги служби в бригаді територіальної оборони.

Якщо офіцер запасу або військовозобов’язаний оперативного резерву другої черги підписує контракт на службу в резерві в бригаді, він уже чітко знатиме своє місце в підрозділі після мобілізації.

“На ці збори люди прийшли за згодою дізнатися своє місце – свою посаду, на яку вони приписані, і дізнатися свої обов’язки згідно з цією посадою. Дякую людям, що відгукнулися”, – каже підполковник Білосвіт.


Працевлаштовані резервісти й військовозобов’язані отримали запрошення на збори, щоб пред’явити їх своїм працедавцям

Служба в резерві в теробороні дозволяє взяти участь у захисті України військовозобов’язаним оперативного резерву другої черги, при цьому резервіст продовжує жити і працювати в Києві.

У підрозділі наголошують: це справді важливо – формувати в нинішніх умовах бригади тероборони за європейською моделлю і стандартами країн НАТО.

Читайте також:
Контрактники ЗСУ мають право на дві зарплати. Резерв теж.
Не дякуйте

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна