Під Станицею ходять бойовики з пов’язками СЦКК, – ОБСЄ

 

Спостерігачі ОБСЄ продовжують фіксувати перебування в зоні розведення сил біля Станиці Луганської бойовиків із нарукавними пов’язками з написами “СЦКК” (Спільний центр із контролю та координації).

Про це йдеться в опублікованому у четвер, 25 липня, звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

“Спостерігачі також бачили п’ятьох членів збройних формувань (з нарукавними пов’язками з написами “СЦКК”): двоє стояли біля колишньої передової позиції збройних формувань на південь від зруйнованої частини мосту, а троє – біля блокпоста збройних формувань на південь від мосту”, – йдеться у звіті за 24 липня у розділі “Ділянка розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської”.

Згідно зі звітом, неподалік колишньої передової позиції члени патруля місії ОБСЄ бачили трьох  офіцерів Збройних сил України при СЦКК.

Нагадаємо, Спільний центр із контролю та координації (СЦКК) було створено у вересні 2014 року Україною та РФ, які призначили по одному із представників для спільного керування ним. До складу СЦКК увійшли офіцери ЗСУ та ЗС Російської Федерації, котрі були розміщені в різних секторах Луганської та Донецької областей. У грудні 2017 року офіцери ЗС РФ в одноосібному порядку вийшли зі СЦКК, після чого залишили Україну.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ 4 липня заявив, що поява чоловіків у військовій формі з пов’язками з написами “СЦКК”, зафіксована раніше місією ОБСЄ на непідконтрольній уряду території біля Станиці Луганської, є грубою спробою легітимізувати російську військову присутність у зоні розмежування.

Як інформувала “Новинарня“, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін. По суті це означає створення квадрату безпеки 2 км у глибину і 2 км в ширину.
Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

Досі часу розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через обстріли.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на початку червня повідомив, що в Мінську на засіданні ТКГ було досягнуто домовленості про режим тиші в Станиці Луганській з 10 червня.

9 червня штаб Об’єднаних сил заявив про чергове відтермінування розведення військ на ділянці біля Станиці Луганської, з огляду на обстріл з боку бойовиків напередодні зі стрілецької зброї.

26 червня опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли з однієї з позицій перед КПВВ “Станиця Луганська” на 300-400 метрів.
У пресцентрі штабу ООС зазначили: українською стороною вжито усіх необхідних заходів, аби процес розведення сил і засобів на ділянці №1 “Станиця Луганська” не створював небезпеки для життя та здоров’я мирного населення по обидва боки лінії розмежування. Процес розведення сил і засобів також не послаблює оборонні можливості наших підрозділів на визначеній ділянці.

Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ.

28 червня керівник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на Луганщині перевірив виконання домовленостей з розведення сил в районі Станиці Луганської.

Відтак, українські війська закріпились на південній околиці Станиці поблизу КПВВ. Населений пункт не здали.

За необхідності, залишені позиції, які ніхто не руйнував, ЗСУ займуть за 10 хвилин – такі дії щодо повернення військові добряче відпрацювали.

Після розведення крайні позиції української армії розташують на рівні з контрольно-пропускним пунктом в’їзду-виїзду. Раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів. Натепер ця відстань зросла до понад двох кілометрів. Серед іншого – заплановано ремонт мостового переходу на КПВВ.

Читайте також:
Розведення, а не “розвод”. Куди і як відходять війська на Донбасі

Розведення військ у Станиці Луганській: “зрада” чи ні?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна