Поляки зібрали 600 тис. злотих родині українського заробітчанина, якого знайшли мертвим в лісі

 

Близько 600 тисяч злотих (а це майже 4 млн 200 тис грн) зібрали тисячі поляків для допомоги родині українського заробітчанина Василя Чорнея з Прикарпаття.

Про це у вівторок, 23 липня, інформує “Радіо Свобода”.

Чоловік погано почувався і, замість того, щоб викликати швидку допомогу, польський роботодавець вивезла його у ліс. Тіло українця знайшов лісник 13 червня 2019 року, за 125 кілометрів від місця праці загиблого. Ініціатор збору допомоги почесний консул України у Познані Вітольд Горовський відвідав родину Василя Чорнея.

Допомога родині загиблого українця – “це людський вимір солідарності, це реакція на негідність”, вважає дипломат. Троє неповнолітніх дітей – дівчатка 12 і 7 років, а також 9-річний син залишилися без тата, а мама померлого через інвалідність щодня потребує ліки.

Поляки зібрали майже 600 тисяч злотих, а це близько 4 мільйонів 200 тисяч гривень. Зазначається, що вперше вдалося організувати таку велику матеріальну допомогу.

Відтак, протягом 11 років, допоки найменша дитина українського заробітчанина не досягне повноліття, родина Василя Чорнея щомісяця отримуватиме 2 тисячі злотих (14 000 гривень). Окрім того, якщо діти здобуватимуть освіту, то кожен із них отримуватиме по 1500 злотих (понад 10 тисяч гривень) на місяць.

«Тато Василя Чорнея – Дмитро і Наталя отримали певні суми готівкою за потребою, на покриття видатків, які мали останнім часом. Водночас були підписані умови, які гарантують пані Наталі отримання протягом 11 років, до червня 2030 року, певної суми коштів. Окрім того, я запевнив її про суттєву підтримку для навчання її дітей, а це близько 1500 злотих щомісячно на кожну дитину. Вже через 5 років будемо вирішувати питання щодо освіти Насті (старша донька загиблого – ред.), залежно від її планів. Був у селі вперше. Не знав раніше їх. Мушу сказати, ваші гроші потрапляють до людей, які їх потребують, які у жалобі, але сповнені вдячності», – написав дипломат у соцмережі.

Також Вітольд Горовський організував для родини покійного українця юридичну допомогу.

«Адвокат допомагає нам довести справу до кінця. Ми хочемо знати, що сталося насправді. Живим чи вже мертвим везли Василя? У цьому питанні ще тривають експертизи», – повідомила Наталія Чорней.

Польській роботодавиці загрожує ув’язнення до 5 років. Зараз триває слідство, і жінка перебуває за ґратами.

Як інформувала “Новинарня“, у Польщі роботодавці викинули в ліс тіло українця, що помер на виробництві.

Читайте також:
У Польщі чоловік попросив засудити його на два роки за образи українців в Інтернеті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна