“Три роки без відповіді”. На роковини вбивства Шеремета журналісти вимагають відставки Авакова, Луценка і Князєва

 

У Києві відбулася акція “Хто вбив Павла? Три роки без відповіді” – до третіх роковин убивства журналіста Павла Шеремета, який загинув 20 липня 2016 року від закладеної в автомобіль вибухівки.

Про це повідомляє “Українська правда“, де працював Шеремет.

Друзі та колеги загиблого зібралися на перехресті вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького, де три роки тому вибухнуло авто журналіста.

Також в акції, яка розпочалася о 8:00, взяли участь тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, народні депутати.

Фото: “УП”

Цього ж дня акція до роковин убивства Шеремета відбудеться на Північному цвинтарі під Мінськом.

У заяві, оприлюдненій “УП”, колеги журналіста вимагають відставки міністра внутрішніх справ, генпрокурора та голови Нацполіції – через те, що вбивство Шеремета досі не розкрито.

Фото: ФБ Айдер Муждабаєв

Автори заяви наголошують, що востаннє правоохоронні органи публічно звітували щодо розслідування вбивства ще в лютому 2017 року.

“Документальний фільм-розслідування «Слідства. Інфо» виявив купу помилок у роботі слідства. Завдяки нашим колегам, а не роботі слідчих, ми змогли дізнатися невідомі обставини вбивства Шеремета. Нацполіції та Генпрокуратурі не залишалося нічого іншого, як визнати ці помилки. Прикро, що відповідальності за них так ніхто й не поніс”, – наголошується в заяві.

“Ми вимагаємо політичної відповідальності для керівників правоохоронних органів, які так і не змогли дати відповіді на запитання «Хто вбив Павла?». Ми наголошуємо, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генеральний прокурор Юрій Луценко та голова Національної поліції Сергій Князєв через нерозкриття вбивства відомого журналіста мають піти у відставку. (…) Cподіваємося, що парламент IX скликання підтримає цей запит суспільства на встановлення справедливості”, – йдеться у заяві.

Від президента Володимира Зеленського колеги Шеремета вимагають сформувати робочу групу з представників правоохоронних органів, яка б прозвітувала про рух справи за останні три роки.  “Сподіваємося, що розкриття вбивства Шеремета є справою честі для України і для нового президента також”, – зазначають автори заяви.

Зеленський оперативно відреагував на цей заклик, наказавши очільникам силових органів через три дні відзвітувати йому про хід справи.

“23 липня прошу зібратися генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, голову Національної поліції та голову СБУ й доповісти про хід розслідування [вбивства Павла Шеремета]. Запрошую на зустріч журналістів”, – написав президент на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Авто Павла Шеремета після вибуху. Фото: “УП”

У свою чергу, генпрокурор Луценко повідомив, що у розслідуванні вбивства журналіста “є гарячі версії”.

“Вчора заслухав черговий щоквартальний звіт начальника Нацполіції та начальника карного розшуку у справі вбивства Шеремета. Допитано сотні осіб. Перевірено десятки тисяч. Залучені іноземні фахівці. Є гарячі версії”, – написав генпрокурор сьогодні 20 липня.

Читайте також:
Луценко знає, хто замовив Гандзюк. Із Шереметом і Гонгадзе важче

Як писала “Новинарня“, журналіст “Української правди”, громадянин РФ Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок підриву автомобіля, їдучи на радіо “Вести” в авто шеф-редактора “УП” Олени Притули.
Силовики кваліфікують загибель журналіста як умисне вбивство.
У поліції повідомляли, що основна версія загибелі журналіста Павла Шеремета – його професійна діяльність.
Винних у вбивстві журналіста або замовників підриву його авто до цього часу не встановили.

10 травня 2017 року було оприлюднено фільм “Вбивство Павла”, автори матеріалу – редакція розслідувань “Слідство.Інфо” та представники міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP.
У фільмі, зокрема, йдеться про те, що колишній чи теперішній співробітник СБУ Ігор Устименко був помічений на відео з камер спостережень у ніч перед вбивством Шеремета біля його будинку. Тієї ночі невідомі особи (зокрема жінка) закладали вибухівку в авто, яким користувався Шеремет.

19 липня 2017 року на сайті “Української правди” низка правозахисних та громадських організацій опублікували звернення до української влади щодо розслідування вбивства Шеремета. У ньому викладені вимоги: залучити до спільної оперативної слідчої групи, яка була створена на базі головного слідчого управління МВС, слідчих, прокурорів, детективів високого рівня кваліфікації з країн ЄС, Великої Британії та США; публікувати щоквартальні звіти про перебіг розслідування вбивства Шеремета тощо.

У вересні 2017 року стало відомо, що головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета задля захисту життя осіб, “які беруть участь у кримінальному судочинстві”.

У лютому 2018 року редактор-засновник “Української правди” Олена Притула виступила з вимогою до генпрокурора Юрія Луценка розслідувати загибель Шеремета як терористичний акт.

Читайте також:
Розслідування вбивства Шеремета заглохло, – Комітет захисту журналістів

Поліція допитала екс-СБУшника Устименка,
який стежив за Шереметом перед його загибеллю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна