Розслідування вбивства Шеремета заглохло, – Комітет захисту журналістів

 

Комітет захисту журналістів вважає, що розслідування вбивства журналіста “Української правди” Павла Шеремета в Україні забуксувало.

Свій звіт “Відмова від правосуддя: розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів” представники КЗЖ презентували в Українському кризовому медіа-центрі 12 липня, за вісім днів до річниці вбивства журналіста.

Крістофер Міллер, який писав звіт, зазначив: “Я почав роботу над звітом у січні, коли минуло вже понад шість місяців відтоді, як Павла було вбито. Справа була заморожена. Мотиви не були підтверджені, велику кількість часу і зусиль витратили на розшук слідів злочину – і це не дало жодних ниточок. Натомість ознакам убивства дуже мало уваги приділили”.

“Убивці, яких видно на камерах спостереження, коли вони підкладають бомбу, не були визначені, вже не кажучи про затримання. Лише завдяки зусиллям журналістів ми побачили їх на відео”, – сказав Міллер.

Він нагадав про те, що Служба безпеки України видалила відео з деяких камер спостереження і слідчі органи заважали один одному.

“Потенційні свідки і колеги Шеремета кажуть, що їх не викликали на ретельний допит. Сім’я Павла, друзі та журналісти, з якими я говорив, звинувачували владу в нездатності до роботи, недбалості і саботажі”, – цитує Міллера “УП”.

“Що у нас зараз є – це неповне розслідування, яке дало дуже мало результатів”, – констатував він.

У свою чергу, координатор програми КЗЖ у Європі та Азії Ніна Огнянова заявила, що у звіті міститься два основних блоки рекомендацій – українській владі і міжнародній спільноті.

“КЗЖ закликає офіційні особи пожвавити розслідування, зосередитися на роботі Шеремета в Україні як на можливому мотиві злочину і підтримувати будь-яке паралельне незалежне розслідування, а ЗМІ постійно доповідати про результати”, – сказала вона.

“Ми також закликаємо президента Порошенка засудити погрози і напади на журналістів в Україні і запевнити, що вони будуть ретельно розслідувати. Ми також закликаємо його публічно підтвердити критичну роль незалежної преси в Україні”, – заявила Огнянова.

Вона зазначила: “Ми також закликаємо російський та білоруський уряд повністю співпрацювати у розслідуванні убивства Шеремета та полегшувати доступ розслідувачам, щоб вони розглянули будь-які ознаки справи, які б могли привести до результатів”.

КЗЖ також очікує активності від Євросоюзу і Ради Європи.

Як відомо, Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок підриву авто.
Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, але ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило.

Журналісти “Слідство.Інфо” у документальному фільмі “Вбивство Павла”, спираючись на записи камер спостереження в районі вибуху, встановили: вибухівку вночі заклала під авто жінка, її прикривав чоловік.

Крім того, тієї ночі під будинком, де жив Шеремет, стояли червоний “Мерседес” і сіра “Шкода”, водій останньої Ігор Устименко виявився колишнім працівником СБУ.
У Службі безпеки заявили, що він не виконував завдань відомства.

Читайте також:
Велика прес-конференція щодо вбивства Шеремета:
версія – політзамовлення з Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна