Загинув журналіст “Української правди” Павло Шеремет. Перші висновки про вибух

 

У середу вранці, 20 липня, внаслідок вибуху машини в Києві загинув відомий білоруський журналіст Павло Шеремет, який останнім часом працював в Україні в інтернет-виданні “Українська правда”, на радіо “Вєсті” та на сайті “Білоруський партизан”.

За інформацією “УП”, яка перша повідомила про трагедію, авто вибухнуло на розі вулиці  Богдана Хмельницького та Івана Франка навпроти ресторану “Макдональдз”.

Фото "УП"

Фото “УП”

Ця машина належала керівнику “Української правди” Олені Притулі, але її в машині не було.

Відео:

Шеремет авто вибух 2

44-річний Павло Шеремет був цивільним чоловіком Олени Притули.
“Українська правда” – найвпливовіше видання в Україні. При цьому Шеремет не був активним автором “УП”, переважно брав інтерв’ю для сайту, брав участь у керівництві редакцією.

Вибух стався приблизно о 7:45 ранку, коли журналіст уже їхав у машині посеред дороги. О 8:00 мав початися ефір Шеремета на радіо “Вєсті”.
Зазвичай, за словами колег, він приїздив на радіостанцію о 7:30.

“О 7:40 він від’їхав від будинку по Франка, 12 і доїхав до перехрестя. В цей момент під водійським сидінням від хлопка загорілася машина”, – розповів співрозмовник “УП” в поліції.
Повідомляється, що, від’їхавши від дому, Шеремет проїхав близько 500 метрів.

Павло Шеремет загинув у результаті, ймовірно, підриву саморобного безоболонкового вибухового пристрою потужністю від 400 до 600 грам в тротиловому еквіваленті.
Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” написав радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Оприлюднюючи попередні висновки про НП, він також допустив, що пристрій керувався дистанційно або спрацював із затримкою.

“Тривають оперативно-слідчі дії, працюють експерти, вибухотехніки. Відпрацьовуються всі можливі версії цього жорстокого злочину”, – зазначив Шкіряк.

Станом на 8:50 на місце події прибула голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе. Вона заявила, що розслідування смерті відомого журналіста Павла Шеремета є для неї справою честі.

“Ви прекрасно розумієте, що для мене “Українська правда”. Павло Шеремет був для мене хорошим знайомим. Він – перша людина, кому я дала інтерв’ю. Він був дуже хорошим журналістом, тому для мене це буде справою честі”, – цитує “УП” слова Деканоїдзе, сказані на місці трагедії.

Хатія Деканоїдзе на місці злочину

Хатія Деканоїдзе на місці злочину

“Ми працюємо, щоб з’ясувати, що сталося”, – сказала Деканоїдзе, додавши, що поліція має намір вилучити записи камер відеоспостереження з місця загибелі журналіста.

“Ми візьмемо всі записи камер, які є навколо… Особливо мені не подобається ця ситуація перед хресною ходою“, – сказала очільниця НПУ.

За словами Хатії Деканоїдзе, розслідування загибелі Шеремета є “тестом на ефективність роботи поліції”.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив написав у “Фейсбуці”: “З місця події доповіли, що смерть Павла Шеремета – наслідок вибухового пристрою. Це убивство”.

“Співчуваю Альоні і всім друзям покійного. Зроблю все, що можу, щоб разом з колегами розкрити злочин”, – додав Луценко.

У прокуратурі Києва повідомили, що справу кваліфіковано за ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України – “умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”.

“Розглядаються всі версії”, – сказала в коментарі каналу “112 Україна” прес-секретар прокуратури міста Києва Надія Максимець, відповідаючи на запитання, чи розглядається версія замаху не на Шеремета, а на власницю авто Олену Притулу.

“Жахлива трагедія у Києві. Шок – інших слів немає”, – написав у “ФБ” президент Петро Порошенко.

“Знав Павла особисто. Співчуваю усім рідним та близьким. Доручив правоохоронним органам негайно розслідувати цей злочин. Винні мають бути покарані”, – зазначив глава держави.

Як повідомляють різні ЗМІ, Павло Шеремет та його цивільна дружина Олена Притула знали, що за ними стежать. Це підтвердила головний редактор “УП” Севгіль Мусаєва-Боровик.

Голова правління громадської організації “Телекритика” Наталія Лігачова в коментарі каналу “112” сказаала, що вбивство Шеремета, без сумніву, пов’язана з його професійною діяльністю, але не зрозумілі мотиви цього злочину.

Загибель Павла Шеремета – вже друге гучне вбивство, пов’язане з інтернет-виданням “Українська правда”. Як відомо, у вересні 2000 року був убитий засновник “УП” Георгій Гонгадзе.
Тривале розслідування з’ясувало, що його викрала, вбила й обезголовила група “перевертнів” з МВС на чолі з генералом Олексієм Пукачем.

“Справа Гонгадзе” розвивалася на тлі “касетного скандалу” і була пов’язана з оприлюдненням записів із кабінету президента Леоніда Кучми, який нібито віддавав розпорядження розправитися з журналістом.
Убивство Гонгадзе і “касетний скандал” (за різними припущеннями – інспіровані зовні) стали поштовхами до масштабної протестної акції “Україна без Кучми” 2000-2001 років та фактично призвели до різкого погіршення відносин України зі США, ЄС та НАТО.

Після загибелі Гії Гонгадзе “Українська правда” з редактором Оленою Притулою стала топ-виданням України.

Павло Шеремет журналіст 2

Шеремет Павло Григорович (Павел Рыгоравіч Шарамет), народився 28 листопада 1971 року в Мінську.
Білоруський, російський та український журналіст. Отримав відомість як керівник відділу спеціальних інформаційних проектів телеканалу ОРТ (Росія), згодом — “Першого каналу” (РФ). Пропрацював на центральному каналі РФ із 1996-го до 2008 року. Був ведучим головної новинної програми Росії “Время”.

Закінчив факультет міжнародних економічних відносин Білоруського економічного університету (дипломна робота — “Офшорний бізнес”), певний час працював у відділі валютних операцій одного з банків, пізніше — консультантом економічних програм Білоруського телебачення, був ведучим щотижневої аналітичної програми “Проспект” БілТБ.

У 1996 році працював головним редактором “Білоруської ділової газети”, після чого був призначений завідувачем білоруським бюро каналу ОРТ.

Був відомий як противник режиму президента Білорусі Олександра Лукашенка. У липні 1997 році, під час зйомки репортажу про ситуацію на білорусько-литовському кордоні, був заарештований співробітниками силових структур РБ за звинуваченням у незаконному перетині державного кордону, в отриманні грошей від закордонних спецслужб та в незаконній журналістській діяльності. Засуджений до двох років позбавлення волі умовно і до одного року іспитового строку, Шеремет провів у в’язниці в цілому три місяці.

У 2011 році Шеремет недовго був ведучим програми “Вирок” на телеканалі РЕН ТВ (РФ). З вересня 2013 по 2014 рік – ведучий програми “Прав? Да!” на Громадському телебаченні Росії.

Учасник конгресу “Україна — Росія: діалог”, що пройшов 24-25 квітня 2014 року в Києві.

Павло Шеремет

Є одним з авторів книги “Випадковий президент” про режим президента Білорусі Лукашенка.

Павло Шеремет створив незалежний громадсько-політичний новинний сайт “Білоруський партизан”, яким керував з України.

Останні п’ять років Шеремет жив в Україні, працював журналістом в “Українській правді”, на різних каналах телебачення й радіо.

У 1998 році Павло отримав премію Міжнародного комітету захисту журналістів за внесок у розвиток свободи слова, був номінантом російської премії ТЕФІ як “найкращий репортер” 1999 року і фіналістом ТЕФІ 2001 року в номінації “журналістське розслідування” за фільм «Дике полювання”, у 2003 році — в номінації “публіцистична програма” за документальний фільм “Раб і його жінки”. У 2002 році став лауреатом премії ОБСЄ за демократію та за захист прав людини в галузі журналістики.

Читайте також:
Україна в рейтингу свободи слова піднялася на 22 місця, – “Репортери без кордонів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна