Україна готова обміняти Вишинського на Сенцова, – Зеленський

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова обміняти редактора “РИА-Новости” Кирила Вишинського на українського режисера, незаконно утримуваного в Росії Олега Сенцова, але такий обмін має проходити одночасно.

Про це Зеленський розповів під час спілкування з журналістами на презентації мобільних житлових модулів у Міністерстві оборони, повідомляє “Укрінформ”.

“Якщо про добру волю і ми дійсно бажаємо, щоб такий час настав найближчим часом, ми готові Вишинського поміняти, Сенцов — це як приклад. Ми готові на Сенцова, але це (Сенцов — ред.) — не розмінна монета. Ми би хотіли отримати всіх наших політв’язнів і військових”, – сказав Зеленський, але наголосив, що обмін Вишинського, наприклад, і Сенцова має відбуватися саме одночасно.

Разом з тим, президент підкреслив, що не йдеться про обмін українських полонених моряків.

“Моряків нам повинні повернути!”, – зазначив глава держави.

Як повідомляла “Новинарня“, 15 травня 2018 року відбулося затримання Кирила Вишинського та обшуки в київському офісі “РИА Новости Украина”, який він очолював.

Кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”). Вишинському оголосили про підозру. При обшуку в нього виявили медаль за здобуття Росією Криму, паспорт громадянина РФ тощо.

Обшуки було проведено також у квартирі кореспондента РІА “Новости” в Україні Людмили Лисенко та глави представництва російської держагенції Андрія Бородіна.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що Росія щомісяця виділяла на “РИА Новости Украина” 53 тисячі євро, які переводилися через фіктивну сербську фірму.
В обов’язки керівника “РИА Новости Украина” входило загальне керівництво представництвом, фінансова та адміністративна робота, визначення основних напрямків діяльності та структурних підрозділів, контроль ідеологічного та політичного контенту. Слідство посилається на численні антиукраїнські публікації на порталі “РИА Новости Украина”, а також листування та інші контакти Вишинського з кураторами в Москві, які давали йому ідеологічні завдання.

Згідно з висновками судово-лінгвістичної семантико-текстуальної, низка публікацій, підготовлених та поширених на сайті “РИА Новости Украина” під керівництвом Вишинського, спрямовані на виправдання агресії Росії проти України, обґрунтовують належність Криму до РФ, легітимізують створення “ЛНР/ДНР”, розпалюють міжнаціональну ворожнечу в Україні.

З огляду на доведений факт фінансування очолюваної Вишинським групи людей з федерального бюджету Російської Федерації, в СБУ стверджують, що Вишинський брав активну участь в інформаційній війні Росії проти України, а не займався журналістською діяльністю.

Херсонський міський суд 17 травня арештував Вишинського на два місяці – до 13 липня – без права внесення застави (заставу не передбачає 111-та стаття КК про державну зраду, яку йому інкримінують).
Згодом Апеляційний залишив пропагандиста під арештом. При цьому він заявив про вихід із громадянства України.

Надалі суд продовжував арешт Вишинського.

Українська сторона пропонує обміняти Вишинського серед 36 росіян на наших політв’язнів в РФ.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи заяву Володимира Зеленського про те, що першим кроком до нормалізації діалогу Москви і Києва могло б стати звільнення українських моряків, заявив, що таким кроком могло б стати повернення до Росії керівника “РИА Новости-Украина” Кирила Вишинського.

Читайте також:
Прокуратура звинуватила Вишинського у публікації 72 антиукраїнських статей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна