“Мова об’єднує”: у 20 містах відбудуться збори й концерти з нагоди вступу в дію закону про державну мову

 

У вівторок, 16 липня, у 20 містах в різних куточках України люди зберуться на площах на святкові мітинги й концерти, щоб відзначити вступ в дію Закону про державну мову.

Про це “Новинарні” повідомили організатори акції “Мова об’єднує”.

“16 липня набуває чинності Закон про державну мову. 16 липня – це наше свято, свято мільйонів людей, об’єднаних українською мовою. Відзначимо цю довгоочікувану радісну подію разом, від Заходу до Сходу, від столиці до сіл і містечок!” – закликають організатори акції – громадські організації та волонтери.

У Києві, Львові, Харкові відбудуться концерти за участю Злати Огнєвіч, Наталки Карпи, Світлани Тарабарової, Оксани Мухи, Ivan Navi, “Піккардійської терції”, Sonya Kay та інших.
Також у всеукраїнській акції візьмуть участь Одеса, Вінниця, Дніпро, Херсон, Житомир, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський, Ананьїв, Богуслав, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Миколаїв, Первомайськ, Полтава, Рівне, Ружин, Суми, Тернопіль, Тростянець, Умань, Черкаси, Чернігів.

  • У Києві початок о 19.00 біля Арки дружби народів.
  • У Львові – о 19.30 на проспекті Свободи біля пам’ятника Шевченку.
  • У Харкові акція стартує о 19.00 на площі Свободи.

Організатори наголошують, що метою акції є популяризувати українську мову.

Читайте також:
Мовний закон набув чинності. ЩО ВІН ПЕРЕДБАЧАЄ

Завдання закону – об’єднати Україну, гарантувати кожній людині право на отримання інформації і послуг українською мовою в усіх публічних сферах на всій території нашої держави. Він не регулює мову приватного спілкування і не спрямований проти інших мов чи людей будь-якого етнічного походження.
Введення закону в дію відбуватиметься поступово. Деякі норми почнуть діяти одразу, деякі – за кілька місяців чи років.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 квітня, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня.

Читайте також:
Ціна миру: голова офісу Зеленського виступив за повернення норм мовного закону Колесніченка-Ківалова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна