24 роки тюрми: суд в Італії визнав нацгвардійця Марківа винним у вбивстві італійського журналіста

 

Суд присяжних в італійському місті Павія сьогодні, 12 липня, визнав бійця Національної гвардії України Віталія Марківа винним у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі під Слов’янськом 2014 року.

Як повідомляє у “Фейсбуці” присутня на суді журналістка Радіо Свобода Наталія Кудрик, суд засудив 29-річного українця до 24 років ув’язнення.

Суд вийшов з нарадчої кімнати із  запізненням майже на півтори години (оголошення вироку мало початися о 14:00 за місцевим часом).

Обвинувачення вимагало засудити нацгвардійця до 17 років ув’язнення.




Зважаючи на тяжкість злочину, за кримінальним кодексом Італії Віталію Марківу загрожувало до 24 років позбавлення волі. Втім, з огляду на пом’якшувальні обставини (Марків не має судимості, добре поводився під час процесу) прокурор вирішив зменшити термін на третину – до 16 років, проте додав ще один рік за злочин у замаху на життя французького фотографа Вільяма Ругелона, який був поранений внаслідок перехресного вогню 24 травня 2014 року, коли загинули Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов.

Після оголошення вироку сам прокурор Андреа Дзанончеллі заявив, що здивований таким суворим вироком суду, який відкинув враховані ним пом’якшувальні обставини і визнав, нібито Марків відігравав провідну роль в убивстві італійського репортера.

Вирок італійського суду Віталію Марківу – це перший випадок, коли за кордоном засудили українського воїна, який обороняв свою Батьківщину від агресора.

Як повідомив у “Фейсбуці” голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький, після оголошення вироку адвокату Марківа Рафаелле Делла Валле стало погано в залі суду, йому викликали “швидку”.

Згодом Делла Валле заявив: “Сьогоднішнє рішення суду присяжних Павії позбавляє віри в правосуддя”. І додав, що такі вироки − для нього “привід емігрувати з Італії“.

Він наголосив, що захист Марківа оскаржуватиме це рішення в апеляційному суді, і висловив надію, що на апеляції у справі буде інший, “компетентніший суддя”.

Якби на місці Віталія був американський чи російський солдат, його б виправдали. Це вперше в Італії, коли засудили іноземного солдата, який воював за кордоном”, – сказав Делла Валле в коментарі Радіо Свобода.

Віталій Марків вирок не коментував, а після його оголошення вигукнув: “Слава Україні”. Присутні в залі українці хором відповіли: “Героям слава!”.

Коли Марківа вивели з зали суду, до нього пропустили його матір Оксану Максимчук. Після розмови з сином вона повідомила, що Віталій тримається бадьоро і налаштований на оскарження справи. Також жінка попросила співвітчизників не плакати, як не плаче вона сама, бо треба боротися далі.

За словами Максимчук, італійське правосуддя “показало своє обличчя” і довело, що “не зацікавлене знайти правду”. А судді, за її словами, продемонстрували неспроможність розібратися в тому, що сталося насправді.

Батьки загиблого Рокеллі, як повідомляє Радіо Свобода, були небагатослівними, сказали, що не мають чому радіти. Вони додали, що цей вирок підтвердив: “в Італії захищають права журналістів”.

Читайте також:
В Італії суд посадив перших трьох найманців, які воювали проти України

Суд вирішив також направити запит на відкриття кримінального провадження проти народного депутата України Богдана Матківського.

Як повідомляла “Новинарня“, у своєму заключному слові на засіданні суду вранці того ж дня Марків сказав, що вірить у правосуддя.

“Не заглиблюючись у справу, про яку вже достатньо говорили мої адвокати, хочу сказати: я солдат, я патріот своєї країни.  Вірю в правосуддя і дякую вам за вашу працю”, – наголосив Марків.

На засідання суду до Павії приїхало багато представників української діаспори в Італії, які підтримували Марківа у вишиванках та з українською атрибутикою.

Частину української делегації навіть не пустили в зал через брак місця.

Заключне засідання суду висвітлювали фактично всі основні телеканали Італії, на оголошення вироку з’їхалося багато журналістів.

Марків-суд-вирок суд-марків-діаспора суд-Марків діаспора-Павія
<
>
На цьому фото - лише половина української "делегації" в Павії. Фото: ФБ Oles Horodetskyy

Як заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, рішення італійського суду буде оскаржене.

“24 роки Віталію Марківу – несправедливе і ганебне рішення італійського суду. Воно буде оскаржене. Наш гвардієць і держава Україна не винні у загибелі репортера Рокеллі. Він став жертвою агресивної Росії, яка розв’язала у Слов’янську війну на Донбасі. Боротимемося далі”, – написав Аваков у твітері.

Президент Володимир Зеленський доручив МЗС та Генпрокуратурі терміново зайнятися питанням повернення на батьківщину засудженого в Італії Віталія Марківа.

“Прошу забути про політичні розбіжності між новою владою та незміненими керівниками цих відомств і докласти максимум зусиль для видачі Україні колишнього бійця батальйону Нацгвардії імені Кульчицького Віталія Марківа. До цього часу доручаю українським дипломатам в Італії постійно бути на зв’язку з нашим ветераном”, – заявив Зеленський, якого цитує його пресслужба.

Читайте також:
Волонтери закликають поширювати фото нацгвардійця Марківа, якому 12 липня можуть винести вирок в Італії

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї 28-річного громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в 1-му батальйоні оперативного призначення Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького. Він служив і воював у цьому батальйоні ще з весни 2014 року.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події на боці бойовиків “ДНР” описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував на місці обстрілу.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20.03 до 04.08.2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

За визнанням італійського прокурора, старший сержант НГУ Віталій Марків не вчинив злочину убивства, але він інформував командирів про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті зі, свого боку, контактували з військовослужбовцями ЗСУ, які з мінометів відкрили вогонь про групі іноземних журналістів.

Генпрокуратура України зверталася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявляв також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У серпні 2017 року нардепа Андрія Антонищака – координатора батальйону Кульчицького – допитували в Італії в справі Марківа.

17 травня 2019 року глава МВС Арсен Аваков зустрівся з Марківим. Він та командувач Нацгвардії Микола Балан дали в суді Павії свідчення на захист Віталія.

Читайте також:
ЗМІ дізналися, хто заклав нацгвардійця Марківа в Італії

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується
на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

Справа нацгвардійця Марківа: адвокат виступав 6 годин,
суд може винести рішення 12 липня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна