Справа нацгвардійця Марківа: адвокат виступав 6 годин, суд може винести рішення 12 липня

 

Адвокат бійця Нацгвардії Віталія Марківа, якого судять в Італії за звинуваченням у вбивстві журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році, виступив у суді з підсумковою промовою, яка тривала 6 годин.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Як заявив адвокат Раффаеле Делла Валле, прокуратура міста Павії та родина загиблого на Донбасі італійського фотографа намагаються призначити винного, а не знайти справжнього винуватця у загибелі Роккеллі 5 років тому.

Спростовуючи тези обвинувачення, захисник Марківа зосередився на детальному аналізі інформації від трьох ключових свідків, за даними яких прокурор Андреа Дзанончеллі реконструював факти та створив обвинувальну базу. Йдеться про потерпілого тоді французького фоторепортера Вільяма Руґелона, журналістку Corriere della sera Іларію Морані і фотографа Марчелло Фаучі.

Адвокат українця до дрібниць проаналізував виступи і поведінку згаданих свідків, особливо французького потерпілого. Делла Валле зауважив, що свідчення Руґелона, надані французьким слідчим у жовтні 2014 року, відрізняються від його показів італійцям у листопаді 2018 року.

Згадуючи свідчення француза, адвокат заперечив фізичну присутність українських військових біля місця загибелі Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова, наголосивши, що стріляли “знизу від сепаратистів”, а не з гори Карачун, тобто з відстані майже 2 кілометри. Хоча прокуратура відкидає версію загибелі Роккеллі внаслідок мінометного вогню з боку бойовиків.

Як зазначає видання, під час виступу адвокат Марківа не скористався жодним фото чи відео − лише підготовленою промовою, написаною від руки на 200 сторінок з використанням латинських сентенцій, цитат політиків, письменників та досліджень з психології.

Джерело в прокуратурі Павії у коментарі Радіо Свобода зазначило, що там вважають недоречною критику захисника щодо надмірного використання ними аудіовізуальних засобів для демонстрації аргументів обвинувачення.

На засіданні також виступив адвокат захисту держави Україна Нікколо Бертоліні Клерічі.  У залі суду, серед інших, була присутня делегація українського Міністерства юстиції.

На 5 липня призначено передостаннє, сімнадцяте, засідання, коли третій адвокат захисту Донателла Рапетті зосередиться на ролі українського війська у травні 2014 року біля Слов’янська Донецької області.

Планується, що суд оголосить рішення 12 липня.

Нагадаємо, прокуратура Павії просить засудити Віталія Марківа до 17 років ув’язнення.

Читайте також:

Італія ігнорує звернення ГПУ щодо справи нацгвардійця Марківа

“Вийти на Майдан, бо порятунок сержанта Марківа – тепер вже наша справа”,
– волонтерка Макарова

Віталій Марків

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї 28-річного громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події на боці бойовиків “ДНР” описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував на місці обстрілу.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20.03 до 04.08.2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

Генпрокуратура України звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявив також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У серпні 2017 року нардепа Андрія Антонищака – координатора батальйону Кульчицького – допитували в Італії в справі Марківа.

17 травня 2019 року глава МВС Арсен Аваков зустрівся з Марківим. Він та командувач Нацгвардії Микола Балан дали в суді Павії свідчення на захист Віталія.

Читайте також:
ЗМІ дізналися, хто заклав нацгвардійця Марківа в Італії

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується
на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна