Пройшов полон і знову фронт: під Горлівкою загинув боєць ЗСУ Владислав Локтіонов

доповнено

Стало відоме ім’я військовослужбовця Збройних сил України, який загинув у неділю, 7 липня, в зоні ООС унаслідок влучання ворожої міни. Це 42-річний дніпрянин Владислав Локтіонов.

Солдат, навідник гранатометного взводу 24-го окремого штурмового батальйону “Айдар” 53 омбр ЗСУ.

Як передає “Новинарня“, про особу полеглого повідомили в соцмережі працівники відділу соцзахисту ветеранів соціального департаменту Дніпровської міської ради.

9 липня бойову втрату підтвердив також пресцентр штабу ООС. Солдат Локтіонов загинув біля селища Південне, що між Торецьком і окупованою Горлівкою (Донеччина).

“Командування Об’єднаних сил висловлює співчуття родині та близьким солдата Владислава Локтіоноваа, який помер від поранень внаслідок влучання міни поблизу населеного пункту Південне 7 липня.
Світла пам’ять герою. Вічна пам’ять всім загиблим за Україну”, – зазначено в дописі.

Владислав Олександрович Локтіонов народився 7 жовтня 1976 року. Мешкав у Дніпрі, працював у сфері будівництва (у фірмі “Сантехбуд”). На війну пішов у 2015 році за мобілізацією, служив у складі 92-ї механізованій бригади ЗСУ, 1-й батальйон. Спочатку був гранатометником (СПГ) у протитанковому взводі, потім переведений у розвідку, на посаду розвідник-кулементник.

Рік і вісім місяців Локтіонов перебував у полоні бойовиків “ЛНР”. Потрапив туди у травні 2016 року на Луганщині, біля села Жовте, за два місяці до “дембеля”.

Про свій полон Локтіонов у ЗМІ розповідав таке: надвечір 13 травня 2016-го він заступив на бойове чергування, отримав наказ командира переправитися через річку Сіверський Дінець на бік ворога, з яким завданням – не уточнював.

“Я трохи неправильне рішення прийняв як старший [наряду з трьох осіб]. Залишив на нашому боці людину, щоб вона прикривала мене, і відправився на той берег на човні. Без нічого. У мене була в кишені лише граната. Для захисту. Але використати її я не встиг. Все сталося дуже швидко. У мене є, звичайно, припущення – чому. Озвучувати їх не буду”, – казав розвідник в інтерв’ю “Фактам” уже після звільнення.

За словами Владислава, він “потрапив у лапи спецназу кадировців”. “Мене оглушили, чимось вдарили по шиї, потім додали електрошокером”. Старшим серед бойовиків був “Багі”.

“Розумієте, ми вдень до цієї переправи виходили навіть без зброї. І вони (бойовики) зі свого боку підходили, іноді рибу ловили. А вночі ми намагалися не висовуватися. Коли на переправі стояли козаки і росіяни, було більш-менш спокійно. А ось коли кадировці… Напередодні вони нас «привітали» з 9 травня. Сміялися, кричали: «Аллаху акбар! Виходь, якщо ти мужик, на переправу. Зараз будемо тебе різати!» Вони весь час нас провокували…” – згадував Локтіонов.

Ще під час його перебування в “МГБ ЛНР” речник Міноборони України озвучував підозри, нібито Локтіонов самовільно залишив місце служби, тобто дезертирував. Про те, що розвідник утік на човні, заявляли і в 92 омбр.

Локтіонов Владислав _4 Локтіонов Владислав _1 Локтіонов Владислав _2 Локтіонов Владислав _3 Локтіонов Владислав
<
>

Після звільнення з полону бойовиків у рамках великого обміну 27 грудня 2017 року розвідник-кулементник Владислав Локтіонов став героєм багатьох публікацій і телесюжетів. Він судився з військовою частиною, доводячи, що не зрадник, адже командування бригади стверджувало, що Локтіонов не отримував бойового наказу, а його дії –  самовільне залишення частини.

Дніпропетровській окружний адміністративний суд, який розглядав цю справу, став на бік бійця.

“Для мене це означає дуже багато і головне – те, що я не зрадник, те, що я не дезертир, те, що я не покидав самовільно частину”, – розповідав Локтіонов у інтерв’ю журналістам “5-го каналу” у жовтні 2018 року.

Після лікування і реабілітації Владислав підписав контракт із ЗСУ, знову повернувся на фронт.

У Локтіонова залишився неповнолітній син і мати.

“Ніяких “давай поговорим”! Ще один захисник України Локтіонов Владислав, повертається до рідного міста Дніпро в труні… Для когось – статистика, для нас – величезна втрата! Владислав пройшов два роки полону, його вважали померлим, якого шпиняла військова частина. Він пройшов так багато… і знов повернувся захищати нас з вами… Вічна пам’ять”, – написала на своїй сторінці у Facebook депутатка Дніпровської міськради Юлія Дмитрова, повідомляючи про загиблого.

За даними “Новинарні“, Владислав Локтіонов – п’ята бойова втрата ЗСУ в липні.

1 липня внаслідок ранкового обстрілу бойовиками санітарного автомобіля “Хаммер” з протитанкової керованої ракети загинули сержант Ірина Шевченко та старший матрос Сергій Майборода з 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ.

4 липня в міській лікарні Курахового від отриманих поранень помер старший солдат 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила Едуард Лобода.

4 липня на Луганщині від кульового поранення снайпера загинув солдат Олег Жуков з 54-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.

Читайте також:
РФ збільшує кількість військ біля українського кордону, – штаб ООС

Командування ООС попереджає: на Донеччині підірвалися троє військових і цивільний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна