В МЗС Франції хочуть повернути російську делегацію в ПАРЄ. Про Україну не згадують

 

Держсекретарка МЗС Франції з питань Європи Амелі де Моншален впевнена, що для виконання вимог Парламентської асамблеї Ради Європи Росія має заплатити внесок і допустити комісара РЄ з прав людини на свою територію.

Про це вона заявила у залі ПАРЄ, відповідаючи на запитання українського депутата Олексія Гончаренка, повідомляє “Європейська правда“.

При цьому Моншален не назвала зміну політики щодо України в переліку вимог для повернення російської делегації.

Коментуючи можливість зняття санкційного тиску з РФ, представниця МЗС Франції нагадала, що Рада Європи вже зробила кілька поступок російській владі, щоб дозволити повернення російської делегації до Страсбурга, але заявила, що чекає на зустрічні кроки Москви.

Однак серед кроків, які має зробити РФ, не знайшлося згадки про російську політику щодо України.

“(Європейською стороною) жести робляться, але цього недостатньо. Друга сторона має також зробити свою частину роботи – оплатити внески, а також погодитися, що комісар з прав людини зможе без затримок виїжджати у будь-яке місце Росії. І це має бути вирішене у найближчі дні”, – заявила Моншален.

Дипломатка наголосила, що вважає за необхідне відносити російську делегацію у правах. Бо це, за її словами, “допоможе простим росіянам, які мають зберегти можливість звертатися до Європейського суду з прав людини” (якщо Росія вирішить вийти з Ради Європи, її громадяни втратять таку можливість).

“Ми маємо враховувати інтереси всіх, включаючи росіян, їхні права не мають порушуватися. Прості росіяни не можуть стати заручником політичних розбіжностей“, – заявила держсекретарка французького МЗС.

Як зазначає “ЄП”, судячи з контексту, під “політичними розбіжностями” пані Моншален мала на увазі українсько-російський конфлікт.

Окрім вирішення фінансового питання та відновлення моніторингу за порушенням прав громадян всередині Росії інших вимог на адресу РФ не пролунало.

Про необхідність звільнення українців, полонених Росією (про це, серед іншого, запитував у неї Гончаренко), Амелі де Моншален згадала лише поза контекстом Ради Європи. За її словами, президент Франції Макрон “порушує цю тему на переговорах із Путіним”.

Як писала “Новинарня“, 24 червня у Страсбурзі відкрилася літня сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій може бути ухвалене рішення, що призведе до повернення російської делегації без виконання будь-яких умов.

Читайте також:
Резолюція ПАРЄ може дозволити російським депутатам обійти персональні санкції ЄС

Повторення “Комп’єнського вагончика”: країни Європи на порозі капітуляції з приниженням

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна