Стартувала сесія ПАРЄ, яка може повернути делегацію Росії. Дипломати та рідні загиблих з МН17 – протестують

 

У Страсбурзі відкривається літня сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій можуть ухвалити рішення, що призведе до повернення російської делегації без виконання будь-яких умов.

Про це в понеділок, 24 червня, повідомляє “Європейська правда”.

Головним питанням порядку денного сесії є проект резолюції, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій. Делегати розглянуть документ у другій половині дня понеділка.

У резолюції, автором якої є бельгійка Петра де Суттер, пропонується унеможливити позбавляти національні делегації права голосувати, виступати, а також права бути представленою в асамблеї та її органах.

У разі ухвалення документа в запропонованій редакції російська делегація уникне поновлення санкцій, запроваджених проти неї у відповідь на агресію проти України та окупацію Криму.

У Росії вже заявили про намір повернутися до роботи у ПАРЄ 25 червня за умови ухвалення резолюції.

Росіяни вже підготували список делегації з 18 осіб, чотири з яких, як виявилося, підпадають під персональні санкції ЄС через агресію Росії проти України і мають заборону на вʼїзд до ЄС. Проте ця заборона не стосується міжнародних організацій, і це дасть їм можливість обійти санкційний механізм.

Регламентний комітет ПАРЄ вже схвалив резолюцію на засіданні 3 червня. Слід зазначити, що навіть якщо резолюцію проголосують, то можливість запровадити санкцій в урізаному варіанті залишиться.

Посол України в Австрії Олександр Щерба закликав не допустити повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи без виконання відповідних вимог.

“Цими днями Росія планує в’їхати в ПАРЄ, як в’їжджають окупанти – задоволена, не покарана, з відчуттям перемоги зла над добром”, – написав Щерба у Twitter.

Він також закликав користувачів соцмережі підтримати хештег #SaveCouncilEurope і поширювати під ним заклики не допустити повернення російської делегації.

Посол України в Естонії Мар’яна Беца також закликала делегатів ПАРЄ не голосувати на сесії за повернення РФ.

“Росія – це агресивна держава, яка окупувала частину України, вбила тисячі наших людей. Вона не дотримується закону і не виконала жодних резолюцій/рішень Ради Європи, не впроваджувала Мінські домовленості”, – написала Беца у Twitter.

Створений у Нідерландах фонд «Авіакатастрофа», що представляє велику групу родичів жертв рейсу МН17, вимагає не допустити повернення Росії права голосу у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Про це повідомляє NOS.

«Росія не може просто взяти і отримати право голосувати у Раді Європи. Це можливо тільки за умови і наявності сильних гарантій того, що Росія співпрацюватиме у розслідуванні катастрофи МH17», — йдеться у повідомленні.

Активісти також спрямували листа до ПАРЄ і закликали до дискусії. Вони неодноразово наголошували, що Росія не співпрацює зі слідством у справі про збиття Боїнгу, а також, що в РФ поширюють неправдиву інформацію щодо трагедії.

Читайте також:
Меркель хоче повернення Росії у ПАРЄ, але пам’ятає про порушення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна