Зеленський після зустрічі з Макроном: Для миру потрібне бажання обох сторін

 

 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном під час візиту до Парижа повідомив, що зовнішньополітичні радники країн “нормандського формату” найближчим часом зустрінуться для підготовки зустрічі лідерів.

Як передає “Новинарня“, про це Зеленський заявив на спільній прес-конференції в Єлисейському палаці в понеділок, 17 червня.

“Наші зовнішньополітичні радники зустрінуться найближчим часом і підготують наступну зустріч лідерів. Це є ключовим питанням”, – сказав Володимир Зеленський.

У свою чергу Еммануель Макрон заявив, що французька сторона готова провести зустріч у форматі “нормандської четвірки”.

“Коли прийде час, Франція готова провести засідання “нормандського формату”, щоб підтримати зобов’язання”, – зауважив президент Франції.

Він наголосив, що для цього потрібно буде зробити необхідні кроки, які зможуть підтверджувати наміри сторін виконувати взяті на себе обов’язки.

Як відомо, остання зустріч глав МЗС “нормандського формату” з приводу Донбасу відбулася 11 червня 2018 року в Берліні.
Лідери чотирьох країн востаннє зустрічалися ще в жовтні 2016-го.

Після зустрічі з Макроном Володимир Зеленський також заявив, що його головним завданням є завершення війни та повернення українських анексованих територій.

За його словами, неможливо встановити мир військовим шляхом, бо він матиме “занадто високу ціну – в тисячі людських життів”.

“Єдиний шлях до миру – це дипломатичний та санкційний тиск, тому я прошу його зберегти. Я сподіваюся, що цьогорічне головування Франції у G7 сприятиме цьому питанню”, – сказав новий президент України.

“Повернення миру в Україну – це мій пріоритет. Це моя позиція, як людини і як Президента. Це те, з чим я засинаю та прокидаюся щодня”, – підкреслив Зеленський під час спілкування з журналістами в Парижі.

“Переконаний, що Європа не зможе почуватися у повній безпеці, доки Росія робить вигляд, що міжнародного права просто не існує. І Франція, і решта наших міжнародних партнерів знають і розуміють, що болить кожному українцю. Ніхто не хоче, щоб Україна ставала пороховою бочкою, де Крим і Донбас – бікфордів шнур”, – додав він.

Володимир Зеленський зазначив, що, обравши його президентом, український народ довірив йому пошук рішень у Мінському переговорному процесі. І під час сьогоднішньої зустрічі з президентом Франції було досягнуто домовленостей про наступні кроки, які мають сприяти досягненню цієї мети.

Щодо конфлікту на Донбасі та врегулювання ситуації, Еммануель Макрон висловив підтримку позиції Зеленського щодо того, щоб “відновити мир, змусити зброю замовкнути та піти на шлях перемовин”.

“Ми знову хочемо стати на шлях Мінського формату для того, щоб Україна повернулася до миру. Я запевняю, що я готовий підтримати вас, пане президенте, в цьому намірі і також у діалозі з Росією”, – сказав президент Французької Республіки.

У свою чергу Зеленський наголосив, що наразі не вестиме переговори з сепаратистами.

“Ми не готові до переговорів з сепаратистами, ми готові діяти у Мінському форматі, ми готові у Мінському форматі продовжувати відносини й ми готові припинити вогонь”, – сказав Зеленський.

Президент України також нагадав, що під час засідання Тристоронньої контактної групи 5 червня 2019 року в Мінську говорили про готовність до припинення вогню й звільнення полонених, що це першочергові речі, які повинні відбутись найближчим часом.

“Я думаю, що ми відновимо “Мінськ”, а потім обов’язково повернемося до “нормандського формату” з паном Макроном в найближчий час. Тому що я і народ України не можемо чекати ще п’ять років, ми хочемо завершити війну“, – заявив Зеленський.

“Щоб завершити війну, цього повинні хотіти обидві сторони, а не лише Україна.

Тим паче, що війна не десь, на якійсь території, а в Україні”, – додав президент України.

Президент Франції Емануель Макрон, говорячи про санкції проти РФ, заявив, що не хоче допускати повного виходу Російської Федерації зі складу Ради Європи.

Макрон заявив, що Франція підтримує думку, що санкції проти РФ необхідно продовжувати, поки не будуть виконанні умови.

“Але що стосується санкцій у Раді Європи, то насправді від цих санкцій страждає не російська держава, а громадяни Росії. Тому що приналежність РФ до Ради Європи означає приналежність до юрисдикційного простору, це означає можливість подавати позови про російської держави”, – заявив президент Франції.

Він додав, що якщо Росія буде виключена зі складу Ради Європи, то все це може стати неможливим.

“Ми хочемо уникнути повного виходу Росії із Ради Європи, тому що ми вважаємо, що це буде шкодити насамперед інтересам громадян Росії – ми хочемо забезпечити їхню можливість відстоювати свої права”, – підкреслив Макрон.

Серед інших заяв, Володимир Зеленський сказав, що Російська Федерація повинна виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права та звільнити 24 українських моряків, які були захоплені в Чорному морі в листопаді 2018 року.

“Росія має виконати рішення Міжнародного Трибуналу і повернути 24 українських моряки”, – заявив Зеленський, додавши, що вірить у те, що це може стати можливим.

Читайте також:
Кремль не проти зустрічі з Зеленським у нормандському форматі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна