Кремль не проти зустрічі з Зеленським у нормандському форматі

 

Москва виступає за саміт у нормандському форматі на рівні президентів, після того як Київ визначиться зі своїми підходами й новими кадрами.

Про це журналістам повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передає ТАСС.

“Ці питання розглядаються”, – сказав речник Кремля, відповідаючи на заитання, чи не планується зустріч в нормандському форматі на нацвищому рівні.

“Водночас така зустріч вимагає підготовки і вимагає завершення всіх процесів, пов’язаних із формуванням відповідної команди в Україні”.

Пєсков при цьому наголосив, що “ніхто не є прихильником зустрічі заради зустрічі”.

За його словами, Росія повинна зрозуміти, наскільки українська сторона готова слідувати мінським домовленостями, про безальтернативність яких говорили в тристоронньому форматі Путін, Меркель і Макрон.

“Після цього на порядок денний вже може постати питання про нормандський саміт”, – сказав Пєсков.

Представник Кремля запевнив, що Росія загалом не проти брати участь у такій зустрічі.

Читайте також:
Німеччина закликала зберегти “нормандський формат” для Донбасу

Як відомо, перша зустріч глав держав та урядів Росії, Німеччини, Франції та України в так званому “нормандському форматі” відбулася 6 червня 2014 року в містечку Бенувіль у Нормандії, що дало назву формату зустрічі. Згодом стали проводитися й зустрічі на рівні міністрів закордонних справ цих країн, де так само головною темою переговорів були пошуки політичного врегулювання для конфлікту в Україні.
Останнім часом зрідка зустрічаються лише політичні директори МЗС країн “нормандського формату”. Глави міністерств мали перемовини в червні 2018 року в Берліні після 16-місячної перерви. Президенти і глави урядів зустрічаються ще рідше.

Читайте також:
Глава МЗС Польщі закликав призначити посла ООН з питань України
й розширити нормандський формат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна