Німеччина закликала зберегти “нормандський формат” для Донбасу

 

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас виступає за збереження посередницької ролі ФРН та Франції у вирішенні конфлікту на Донбасі.

Про це глава МЗС заявив у суботу, 6 квітня, на полях зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн Великої сімки у місті Дінар у Франції, передає DW.

За словами німецького урядовця, важливо, щоб перемовини з метою пошуку політичного врегулювання на Донбасі тривали і після президентських виборів в Україні.

Наявний на сьогодні так званий “нормандський формат”, у якому, крім України та Росії, беруть також участь Німеччина та Франція, варто зберегти, зазначив Маас. І Берлін,

і Париж сподіваються на подальші переговори в цьому форматі й після виборів в Україні, наголосив глава МЗС Німеччини.

Як відомо, перша зустріч глав держав та урядів Росії, Німеччини, Франції та України в так званому “нормандському форматі” відбулася 6 червня 2014 року в містечку Бенувіль у Нормандії, що дало назву формату зустрічі. Згодом стали проводитися й зустрічі на рівні міністрів закордонних справ цих країн, де так само головною темою переговорів були пошуки політичного врегулювання для конфлікту в Україні.
Останнім часом зрідка зустрічаються лише політичні директори МЗС країн “нормандського формату”. Глави міністерств мали перемовини в червні 2018 року в Берліні після 16-місячної перерви. Президенти і глави урядів зустрічаються ще рідше.

Читайте також:
Глава МЗС Польщі закликав призначити посла ООН з питань України
й розширити нормандський формат

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна