Тимошенко поставила укази Зеленського вище Конституційного Суду

 

Лідерка партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко закликала президента Володимира Зеленського наполягати на указі про призначення дострокових виборів навіть у разі, якщо КС визнає цей документ неконституційним.

Про це Тимошенко заявила в ефірі телеканалу “112 Україна” в середу, 12 червня.

Навіть якщо Конституційний Суд на корупційній основі винесе рішення про те, що указ президента про розпуск парламенту є неконституційним, то президенту як гаранту Конституції, який точно знає, що указ є конституційним, можна указ не скасовувати, залишити, і тоді Центральна виборча комісія зобов’язана виконати цей указ”, – зазначила лідерка “Батьківщини”.

За її словами, поки президент не скасує відповідний указ, він залишатиметься чинним.

Цю тезу лідерка “Батьківщини” пояснила на прикладі роботи ВР після ухвалення рішень КС щодо визнання неконституційними певних положень законів.

“Навіть якщо Конституційний Суд визнає указ президента про розпуск парламенту неконституційним, то тоді мусить іти наступний крок. Президент мусить скасувати цей указ. Так само, як Конституційний Суд, якщо визнає неконституційними якісь положення закону, то парламент мусить скасувати ці положення. А до тих пір, поки парламент не скасує, або президент України не скасує указ про дострокові вибори, всі ці законодавчі нормативні акти залишаються в силі”, – вважає політикиня.

Також Юлія Тимошенко розповіла, що під час її зустрічі із Зеленським у середу порушувалося питання про те, як “не допустити скасування дострокових виборів і руйнації всього виборчого процесу”.

Вона наголосила, що наразі не можна допустити, щоб “Конституційний Суд зруйнував дострокові вибори”.

Нагадаємо, раніше Тимошенко заявила про намір об’єднувати зусилля із політичною силою Зеленського.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 червня Велика палата Конституційного Суду у формі усного слухання розглядала подання народних депутатів щодо конституційності указу президента про розпуск Верховної Ради. Суддею-доповідачем у цій справі виступає Віктор Кривенко.
Того ж дня Велика палата КС перейшла до закритої частини розгляду подання щодо конституційності указу Зеленського.

Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про намір розпустити Верховну Раду. 21 травня він підписав указ “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 8-го скликання та призначення позачергових виборів”. Указ набув чинності 23 травня, і наступного дня в Україні стартувала виборча кампанія.

Читайте також:
“Подати ковток води”. Тимошенко закликала Зеленського не нищити статус президента. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна