КС розглядає законність розпуску Ради. Зеленський виступив, надворі – мітинг

 

Конституційний суд почав відкриту частину розгляду конституційності указу президента Володимира Зеленського щодо розпуску Верховної Ради 8 скликання.

Розгляд у справі №1-152,2019 веде голова суду Наталя Шаптала, суддя-доповідач – Віктор Кривенко, передає “Українська правда”.

Шаптала повідомила, що на засіданні присутні 17 суддів КС, кворум є. Також присутні народні депутати, які є позивачами. Відкрита частина фіксується за допомогою техзасобів, на сайті КС ведеться трансляцію.

Президент Володимир Зеленський також виступив із промовою у Конституційному суді, де розглядається конституційність його указу про розпуск парламенту і заявив, що його юридична позиція беззаперечна і бездоганна.

У своїй промові Зеленський наголосив, що вперше президент прийшов до Конституційного суду, а не викликає суддів до себе і це свідчить про його повагу до них і закону.

“Не мені розповідати вам, що таке дух і буква закону. Я впевнений, що рішення про розпуск Верховної Ради відповідає обом цим критеріям”, – заявив глава держави.

За його словами, про відповідність “духу закону” свідчить багато факторів. Зокрема, громадяни України не вірять Раді і аплодує рішенню про розпуск Ради.

“І зараз суспільство дуже уважно слідкує за цієї справою. Ви точно всі про це знаєте. І, думаю, ухвалите справедливе рішення, за яке нам не буде соромно. І перед своїм народом, і перед всією Україною, і перед нашими дітьми”, – сказав зеленський.

Він додав, що його юридична позиція “беззаперечна і бездоганна”, що має довести його представник у КС.

Після цього Зеленський заявив, що покидає залу Конституційного суду, щоб ніхто не смів сказати, що рішення було ухвалено під тиском.

За повідомленням “Укрінформу”, під Конституційним судом у Києві проходить мітинг громадських організацій, які виступають за скасування указу президента про розпуск парламенту. В акції беруть участь близько двадцяти представників громадського руху “Відсіч”, “Вільні люди” та УНСО.

Фото: Укрінформ

Вони тримають плакати з написами “Ні, конституційному перевороту”, “Зеленський, не паплюж Конституцію!”, “Бережи Україну, КСУ!”.

Як інформувала “Новинарня“, сьогодні о 10 годині Велика палата КС розпочала розгляд справи щодо відповідності Конституції указу «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 8-го скликання та призначення позачергових виборів». Справу слухатимуть у формі усного провадження. Крім того, відповідно до статті 75 Закону України «Про Конституційний суд України» Велика палата КС визнала конституційне провадження цієї справи невідкладним. Президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що буде присутнім на засіданні.

Читайте також:
Верховний Суд відмовився відкривати провадження щодо незаконності розпуску Ради

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна