“З колисковою, дитячими іграшками, фаєрами”. У Києві пікетують МВС та вимагають відставки Авакова. ФОТО

 

Під будівлею Міністерства внутрішніх справ у Києві триває акція протесту “Безкарність вбиває”.

Активісти вимагають відставки очільника МВС Арсена Авакова через смерть 5-річного хлопчика Кирила Тлявова, у вбивстві якого підозрюють співробітників поліції, передає “Укрінформ”.

Поруч із будівлею встановили колонку та ввімкнули дитячу колискову. З дитячих кубиків виклали слово “вбивці”.

Люди зносять на до входу в приміщення фото вбитого 5-річного хлопчика з Переяслава-Хмельницького, дитячі іграшки та свічки.

ЗМІ пишуть, що активісти скандують “Аваков – собака” і “Авакова у відставку”, запалили фаєри.

Акція протесту під МВС 1 Акція протесту під МВС 2 Акція протесту під МВС 3 Акція протесту під МВС 4 Акція протесту під МВС 5 Акція протесту під МВС 6
<
>

Фото: ТСН

Відзначимо, що у вівторок, 4 червня, о 19:00 у багатьох українських містах відбулася акція протесту “Безкарність вбиває”.

У Переяславі-Хмельницькому акцію анонсували о 20:00.

Там теж запалили фаєри, а під відділком поліції зібралися поліцейські-спецпризначенці у повному спорядженні.

Як інформувала “Новинарня“, 31 травня до реанімаційного відділення КНП “Переяслав-Хмельницька ЦРЛ” доставили 5-річного хлопчика Кирила Тлявова із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку, внутрішньомозковою гематомою, переломом скроневої кістки.
Поліцейські спершу заявляли, що того дня в Переяслав-Хмельницькому близько 16-ї години хлопчик з необережності послизнувся та впав на асфальтобетонне покриття і камінь,внаслідок чого отримав травму голови.

Водночас у прес-службі ДБР заявили, що згідно з проведеним оперативним втручанням медпрацівників було встановлено наявність у хлопчика проникаючих вогнепальних тілесних ушкоджень голови.

Вжитими заходами слідчих та оперативних працівників поліції вдалося встановити обставини події і виявити речові докази, які свідчать про те, що дитина отримала травму голови внаслідок випадкового пострілу. За основною версією, двоє патрульних поліцейських напідпитку вирішили постріляти по банках для розваги і випадково поцілили в Кирила, що грався неподалік на подвір’ї.

Двоє підозрюваних були затримані поліцією 2 червня в порядку статті 208 КПК. Це поліцейські, які під час скоєного перебували поза службою, без табельної зброї, у стані алкогольного сп’яніння. Затриманих тривалий час перебували у відділку поліції, де з ними проводили першочергові слідчі дії. Хоча цим одразу мало б займатися Державне бюро розслідувань.

3 травня слідчі ДБР повідомили двом переяславським “стрільцям” про підозру в “необережному тяжкому тілесному ушкодженні, вчиненому за попередньою змовою групою”. ДБР пом’якшило статтю п’яним поліцейським.
Пізніше в ДБР зазначили, що на підставі отриманих додаткових доказів слідчі прийняли рішення про повідомлення додаткової підозри за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням вогнепальної зброї).

Увечері 3 червня Кирил Тлявов помер у київській лікарні.

Генпрокурор Юрій Луценко після смерті Кирила повідомив, що прокурори  обласної прокуратури змінюють підозру поліцейським, яких підозрюють у пораненні хлопчика, з перекваліфікацією скоєного ними злочину на ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

Згідно з повідомленням на сайті МВС, керівництво Переяслав-Хмельницького підрозділу поліції Київщини відсторонене від виконання службових обов’язків, вирішується питання щодо подальшого перебування цих керівників у лавах поліції.

Подію прокоментував також президент Володимир Зеленський, який пообіцяв “зробити все”, щоб винні у смерті дитини поліцейські були покарані. “Жодної спроби зам’яти цю справу”, – заявив він.

Увечері 3 червня відбулася акція протесту під будівлею МВС і НПУ в Києві. Голова Нацполіції Сергій Князєв оголосив присутнім, що підпише рапорт про відставку з посади начальника ГУ НП Київщини Дмитра Ценова.

Читайте також:
Порада поліцейському генералу Ценову, який з Київщини попросився в “найтяжчу точку держави”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна