Зеленський призначив начальником УДО бойового комбата Оцерклевича

доповнено

Своїми указами президент Володимир Зеленський звільнив попереднього начальника Управління державної охорони Валерія Гелетея та призначив нового начальника УДО – ним став Олексій Оцерклевич.

Відповідний указ оприлюднено в середу, 29 травня, на офіційному сайті президента.

“Призначити Оцерклевича Олексія Ярославовича начальником Управління державної охорони України”, – йдеться в указі №334/2019.

Першим заступником Оцерклевича став Вячеслав Штучний. 

Заступником начальника управління – начальником Служби безпеки Президента України Управління державної охорони України призначено Максима Донця.

Як відомо з відкритих джерел, Олексій Оцерклевич з позивним “Купол” – підполковник Збройних сил України, учасник війни на сході України.

Був заступником командира 1-го механізованого батальйону 93-ї окремої механізованої бригади під час боїв за Донецький аеропорт.

У грудні 2014 року журналісти російського телеканалу Lifenews показали сюжет про зустріч “кіборгів” із бойовиками “ДНР” поблизу Донецького аеропорту. Переговори з ватажком терористів Арсеном Павловим “Моторолою” вів Олексій Оцерклевич. Український офіцер потиснув бойовикові руку та сказав, що вважає цю війну “братовбивчою”, ініційованою політиками й нікому не потрібною.

Ця ситуація спричинила сильний резонанс в українському суспільстві, яке різко засудило вчинок Оцерклевича. Сам офіцер на своє виправдання заявив, що насправді йому хотілося задушити Моторолу, але перш за все треба було вивести без стрілянини українських солдатів. Він повідомляв, що за декілька днів потому зустрівся з Павловим ще раз і, приспавши його пильність, надав змогу провезти оточеним бійцям дві машини боєприпасів.

Судячи з фото в соцмережах, Олексій Оцерклевич з перших років війни знайомий із юристом Коломойського і Корбана Андрієм Богданом, нинішнім главою АП, який тоді надавав допомогу фронту.

Оцерклевич і Андрій Богдан (ліворуч). Фото 2015 року

Надалі Оцерклевич став комбатом у складі 54-ї бригади ЗСУ.

У грудні 2016 року Порошенко відзначив Оцерклевича орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня за участь у боях на Світлодарській дузі.

“Олексій “Купол” Оцерклевич став відомим завдяки військовій хитрості, яка дозволила провести без жодного пострілу ротацію наших військових і добровольців у ДАПі – просто на очах у ватажка російських найманців Мотороли. Про це у той час повідомляли офіційні речники Генштабу ЗСУ”, – інформують в АП.

“Вважаю, що таких офіцерів, як Олексій Оцерклевич, а також професійних сержантів і рядових бійців, які добровільно йшли до війська у 2014-му та яких армійська бюрократія потім вичавлювала з лав ЗСУ, час підвищувати та повертати до активної служби. Переконаний, що з новими складними обов’язками Олексій Оцерклевич впорається гідно. Адже зі мною йому точно буде несолодко. Бо я маю намір ходити до людей – так часто, як зможу. Попри ризики, які в цьому вбачатимуть працівники УДО”, – прокоментував призначення Володимир Зеленський.

Також, як інформувала “Новинарня“, у 2017 році Оцерклевича – тоді заступника командира 54-ї бригади –   відсторонили від посади через те, що озвучив проблему неналежних умов проживання військовослужбовців у наметах на Чугуївському полігоні.

“Він принципово відстоював інтереси бійців у суперечках із керівництвом, через що не мав прихильності з боку пострадянських генералів”, – так описали цей епізод біографії Оцерклевича в прес-службі АП.

У декларації за 2018 рік зазначається, що Олексій Оцерклевич перебуває на посаді заступника командира бригади у військовій частині А2167. Це, як відомо,  72-а окрема механізована бригада ім. Чорних Запорожців.

Читайте також:
Керівник УДО Гелетей подав рапорт про звільнення

“Правосеків” кидали на штурм під Світлодарськом, щоб зменшити офіційні втрати, – Бурлакова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна