Навіщо співачка Полякова і Саакашвілі йдуть у Раду: трохи конспірології

 

Михайло Басараба
політолог

(ФБ)

Трохи конспірологічних міркувань про електоральні технології.

Про свій похід на вибори вже оголосили Саакашвілі і співачка Ольга Полякова. Саакашвілі вчора отримав від президента Зеленського громадянство. Ольга Полякова була в пулі зірок шоу-бізу, які підтримували Зеленського на президентських виборах.

Здавалося б, навіщо ці лояльні до Зеленського діячі йдуть розмивати його ж електральне поле?!

Відповідь наступна. Рейтинг «Слуги народу» Зеленського настільки великий, що він може дозволити собі втрату цих кількох відсотків, які вони заберуть. Водночас, Саакашвілі і Полякової на виборах в Раду можуть виконати для Зеленського реальну корисну функцію. Вони розмиватимуть електоральну основу усіх інших учасників кампанії, більшість яких балансує на межі прохідного бар‘єру у 5%. Відповідно, більшість цих партій просто можуть не потрапити в парламент, якщо з’являтимуться нові яскраві конкуренти.

Окрім того, Саакашвілі та Полякова будуть чудовими хаотизаторами передвиборчого дискурсу.

Вони ефектні торпеди, якими можна атакувати кого завгодно.

В ситуації такого бедламу лідер електральної гонки партія «Слуга народу» буде виглядати менш комічною і набуватиме соліднішого вигляду. Вона позбавляється в наступній Раді багатьох дрібних гравців.

Тобто Саакашвілі і Полякова необхідні для того, щоб грати роль злих і смішних фріків. Разом із собою вони топитимуть партії, які сьогодні на межі 5% електорального рейтингу.

Читайте також:
Порошенко ініціював об’єднання “демократів” перед виборами до ВР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна