Порошенко ініціював об’єднання “демократів” перед виборами до ВР

 

Екс-президент, лідер БПП Петро Порошенко закликав демократичні сили об’єднатися на дострокових виборах Верховної Ради, щоб “не допустити реваншу”.

Як передає “Новинарня“, про це Порошенко заявив у коментарі журналістам у суботу, 22 травня, перед відвіданням виставки “Книжковий Арсенал”.

“Ситуація, яка зараз складається в політичному просторі, на мою думку, абсолютно потребує переосмислення позицій для всіх демократичних сил. Я наголошую на тому, що сьогодні потрібне або об’єднання, або дуже жорстка координація всіх демократичних сил для того, щоб не допустити реваншу”, – сказав президент 2014-2019 років.

“І я закликаю зараз всі демократичні сили негайно приступити до переговорів щодо формату участі у виборчих перегонах. Для мене це є абсолютним пріоритетом”, – додав він.

Петро Порошенко наголосив, що президент Володимир Зеленський порушив Конституцію, коли видав указ про розпуск Верховної Ради через нібито неіснування коаліції понад місяць.

“На сьогоднішній день ми бачимо, що почала діяльність ця команда [Зеленського] з порушення Конституції. Це точно не може не викликати занепокоєння”, – сказав Порошенко.

“Я думаю, що це природне бажання президента мати більшість в Верховній Раді”, – пояснив він.

“Я свого часу, маючи вибори 25 травня, зробив все для того, щоб провести дочасні вибори. Єдина проблема, що демократія – це є процедура, а Конституція – це є основний закон держави, який обов’язково треба дотримуватись. І Верховну Раду можна розпускати не тоді, коли забажається президенту, навіть коли це для нього потрібно, а тоді, коли є вичерпний перелік підстав для таких дій президента. Вони складаються з двох позицій. Перша позиція – це відсутність коаліції, яка зафіксована і має бути чітко пройдена вся процедура, і друге – це не можна робити пізніше, ніж за шість місяців до закінчення терміну повноважень нового парламенту”, – зауважив Порошенко.

Водночас він заявив, що готовий до парламентської виборчої кампанії і виборів 21 липня.

“Моя команда готова до виборів. Моя команда буде брати участь у виборах. І моя команда переможе у виборах. Найближчим часом ми будемо збирати з’їзд партії, де буде дуже серйозний ребрендинг партії, де буде проведено дуже серйозне переформатування та оновлення і партії, і партійного списку”, – пообіцяв Порошенко.

“Ми твердо переконані, що на сьогоднішній день наша участь в парламенті є абсолютно необхідною, тому що ми маємо захистити європейські і євроатлатичні здобутки, не дати розвернути Україну в бік Росії і захистити ті реформи, які були розпочаті”, – підкреслив екс-президент.

Також він сказав, що БПП підтримує ухвалення нового Виборчого кодексу з відкритими списками і буде працювати для його ухвалення “можливо, вже для наступного складу Верховної Ради”.

Читайте також:
“Експромт, який загрожує суверенітету”. Порошенко відреагував на заяви з АП щодо референдуму

“Сила людей”, “Демсокира” й галичани об’єднали зусилля перед виборами до Ради

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна