Єгипет “узяв в полон” танкер Sea Shark з переважно українським екіпажем

 

Єгипетська влада утримує нафтовий танкер Sea Shark, на борту якого перебувають щонайменше 17 українських моряків.

Про це заявив капітан танкера Віталій Нестеренко, передає 19 травня “Укрінформ“.

“Ситуація на борту дуже критична, життя екіпажу під загрозою. Усі ми перебуватимемо в заручниках доти, поки вантаж не буде незаконно вивантажено людьми, які працюють на флоті”, – заявив Нестеренко.

Танкер, завантажений 1,1 млн. барелів сирої нафти, наразі стоїть на якорі в районі єгипетського порту Айн-Сохна, проте його збираються перемістити до невідомого терміналу.

За даними Нестеренка, вранці 19 травня адмірал єгипетського флоту разом з іншими офіцерами піднявся на борт судна, заявивши, що всі пересування екіпажу обмежені, поки танкер не буде розвантажений. Він попередив екіпаж, що “якщо хтось не виконає наказ, він застосує силу”.

Офіцери флоту поводилися дуже агресивно стосовно команди танкера, погрожуючи зброєю, зазначив капітан.

“Виконуючи вказівки флоту, екіпаж був розділений на дві групи і зібраний у двох коптильнях. Деякі члени екіпажу почувалися дуже погано через високий кров’яний тиск. Ми попросили організувати візит до лікаря. Військово-морські сили Єгипту відмовилися”, – заявив капітан танкера.

Окрім того, за словами Нестеренка, офіцери вилучили багато мобільних телефонів, заборонивши членам екіпажу здійснювати будь-які дзвінки.

Посольство України направило ноту МЗС Єгипту з вимогою надати пояснення щодо ситуації, яка склалася з танкером Sea Shark, та дозвіл на відвідання судна консульськими посадовими особами.
Посольству України у Єгипті доручено невідкладно провести комплекс заходів з врегулювання ситуації, що склалася.

За даними FleetMon, Sea Shark – танкер 1991 року побудови, остання реєстрація – Панама.

У складі екіпажу танкера – 31 особа, серед яких 17 – громадяни України, ще двоє моряків з Криму (громадянство під питанням), один – з Азербайджану, 11 – з Філіппін, Шрі-Ланки та Індії.

Судно йшло з вантажем нафти, отриманої в ОАЕ. Імовірно, пише FleetMon, нафта транспортувалася з санкційними порушеннями (можливо, до Сирії).

Наприкінці листопада 2018 року танкер зупинився в порту Суеца для подальших вказівок, тоді ж закінчилася панамська реєстрація і з’явилася необхідність зміни прапора.

Єгипет виписав власнику танкера штраф у сумі 56 млн. доларів за “незаконний вхід” у територіальні води.

Термін контракту всіх членів екіпажу завершився.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна