“Мстився за Яну щосекунди”. Під Новозванівкою загинув боєць 46 обсп Антон Безверхній

 

У Попаснянському районі Луганської області від кулі снайпера у вівторок, 14 травня, загинув боєць 46-го окремого батальйону спецпризначення “Донбас-Україна” ЗСУ Антон Безверхній із позивним “Пітбуль”.

Про це свідчать численні дописи на його сторінці у “Фейсбуці”.

Повідомляється, що гранатометник загинув від кулі снайпера.

За даними прес-центру штабу ООС, від початку доби 14 травня внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, двоє отримали поранення. Зафіксовано п’ять обстрілів, зокрема, поблизу села Новозванівка Попаснянського району — з ВКК та снайперської зброї.

25-річний Пітбуль був земляком, напарником і близьким другом Яни Червоної “Відьми”, яка загинула внаслідок мінометного обстрілу на спостережному пункті під Новозванівкою 2 квітня ц.р.

Друзі пишуть, що він до останнього дня мстився окупантам за смерть Яни. Це відображено у відеозаписах на ФБ-сторінці Пітбуля:

“Пам’ятаєте, я говорив, що за смерть Яни у вас горітиме земля під ногами? – говорить Антон на цьому відео, зверненому до ворогів. – Як ви думаєте, що зараз відбувається? Збирайте тепер ваші трупи, покидьки… якщо буде що збирати… Слава Україні! Яночко, за тебе”.

 У день смерті 25-річний гранатометник 46 обсп “Донбас-Україна” опублікував на своїй сторінці допис зі словами: “Двічі не вмирають, двічі не вб’ють, загинути в бою – честь” (російською мовою).

Куля влучила йому в голову.

Антон присвячував Яні зворушливі пости.

“Я мститимусь за тебе щосекунди, поки зможу. Без тебе мені просто вирвали серце і душу”, – писав він у ФБ через три дні після загибелі посестри.

16 квітня разом із друзями й близькими Антон був у Харкові на кладовищі №18, на Алеї Слави, де поховали Яну Червону – того дня їй виповнилося 40 років.

Фотогалерея:

Антон Безверхній і Яна Червона (3) Антон Безверхній і Яна Червона (2) Антон Безверхній - Донбас-Україна (4) Антон Безверхній - у день 40-річчя Яна Червона (1) Антон Безверхній Антон Безверхній - Донбас-Україна (1) Антон Безверхній - Донбас-Україна (2) Антон Безверхній - Донбас-Україна (3) Антон Безверхній - Донбас-Україна (5) Антон Безверхній - Донбас-Україна (6) Антон Безверхній - Донбас-Україна (7) Антон Безверхній - Донбас-Україна (8) Антон Безверхній - Донбас-Україна (9) Антон Безверхній - Донбас-Україна (10) Антон Безверхній - Донбас-Україна (11)
<
>

Антон Вікторович Безверхній народився 24 січня 1994 року, жив у Харкові.

Був активістом ГО “Вірне серце”, зареєстрованої 2018 року.

На контракт у Збройні сили України Безверхній прийшов 2018 року.

7 грудня він викладав у соцмережі відео з присяги в батальйоні “Донбас-Україна”, до того була учебка, полігон.

Відео військової присяги Антона Безверхого в батальйоні “Донбас-Україна”, 7 грудня 2019:

“…З’ясував для себе, перейшов на новий рівень – з метою ураження противника”, – розповідав Антон у відеосюжеті YouTube-каналу 4.5.0, де його знімали на позиції разом із Яною Червоною вже в лютому:

В лютому Антон був нагороджений відзнакою начальника Генштабу.

Безповоротну втрату – “200-го” – в підрозділі 14 травня підтвердив командир 46 обсп В’ячеслав Власенко “Філін”.

Як відомо, 46-й батальйон “Донбас-Україна” входить до 54-ї механізованої бригади ЗСУ. Підрозділ тримає оборону в Попаснянському районі Луганської області.

2 травня підрозділи 46 обсп в результаті успішно проведеної операції поблизу села Новозванівка просунулись вперед на 1 кілометр, покращили тактичне та зайняли вигідні позиції на висоті навпроти села Калинового, контрольованого окупантами. Відтак у цьому районі тривали бої.

За даними “Новинарні“, Антон Безверхній – п’ята бойова втрата Збройних сил України в травні 2019 року.

1 травня під час бойового зіткнення поблизу села Миколаївка (Волноваський район) на Донеччині отримали важкі поранення три морпіхи взводу розвідки 137 ОБМП 35 ОБрМП. Командир взводу Іван Сакаль помер 6 травня – після п’ятьох діб перебування в комі та кількох операцій у реанімаційному відділенні обласної лікарні ім. Мечникова в Дніпрі.

Його побратим Денис Козьма опинився на боці бойовиків, про його долю кілька днів не було відомостей. Тіло загиблого віддали українській стороні 8 травня.

7  травня на спостережному посту біля смт Південне на Горлівському напрямку від вогнепального поранення зі снайперської зброї поліг командир відділення 2-ї “афганської” штурмової роти 24 ошб “Айдар” 53 омбр Сергій Дрогін.

8 травня в бою під селом Павлопіль, неподалік від Маріуполя, загинув командир десантно-штурмового відділення 79 одшбр Володимир Коваль.

Читайте також:
“Вкритий трьома прапорами”. Бессарабія попрощалася із загиблим морпіхом Денисом Козьмою. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна