“Розділяй і таргетуй”. СММник Зеленського розповів секрети перемоги на виборах

 

Чотири місяці виборчої кампанії Володимира Зеленського в соцмережах обійшлися кандидатові в президенти приблизно у 270 тисяч доларів.

Як передає “Новинарня“, про це розповів куратор діджитал-кампанії Зеленського Михайло Федоров, який очолює запорізьке агентство SMM Studio, в інтерв’ю виданню Liga.Tech.

“Якщо брати [крім послуг фірми Федорова] ще якийсь фріланс, IT-аутсорс, думаю, за все разом це буде не більше 250-270 тисяч доларів”, – сказав він.

“У нас реально бюджет був дуже обмежений. Я б хотів більше бюджету на таргетовану рекламу. Хтось може сказати: «Можуть приховати». Але, наприклад, з 18 березня в Facebook можна подивитися кампанії, які ми запускали. Ми зробили понад 1000 кампаній, і всі вони досить детально таргетовані”, – сказав Федоров.

Михайло Федоров.
Фото: Вільна освітня платформа

Liga.Tech зазначає, що в перемозі Зеленського “точно не останню роль” відіграла дуже ефективна робота в соціальних мережах – менш ніж за чотири місяці Федоров “виростив навколо свого кандидата півмільйонні спільноти, втягнув аудиторію у взаємодію, згенерувавши мільйони лайків-шерів і лояльних коментаторів”.

На його думку, діджитал Зеленського спрацював “навіть грамотніше, ніж команда Дональда Трампа в 2016 році“.

Відповідаючи на запитання, що за 270 тисяч доларів отримав кандидат Зеленський, Федоров сказав:
“По-перше, отримали велику аудиторію, яка з нами взаємодіє. Передплатники в соцмережах: 600 тисяч в Instagram, більше 500 тисяч у Facebook з нуля для політичної сили. Це найбільші спільноти, якщо брати саме спільноти, а не сторінки від персонального імені.
Плюс велика база людей, які приєдналися до команди – там уже майже 600 тисяч волонтерів. Це контактні дані, e-mail.
Ми відправили загалом 18 млн. листів на різні сегменти. Трафік більше 4 млн. відвідувачів на сайті. Telegram – 160 тисяч. Досить великі спільноти й база аудиторії. Плюс більше 2 тисяч неофіційних спільнот“.

За словами Федорова, ще 45 тисяч осіб використовували чатбот Зеленського для пошуку своєї виборчої дільниці, стікери Зеленського встановили понад 100 тисяч разів.

“Ми створили по “Зе!Діджитал” певне ком’юніті. Знайшли велику кількість юристів-волонтерів по всій країні. Логістів, експертів, програми написали. Програму обговорили максимально: її “відвідувалка” – 500 тисяч заходів. По-моєму, нею поділилися 50 тисяч людей, більше 10 тисяч коментарів під постом в Facebook. Понад 120 тисяч людей написали на пошту, оцінили від 1 до 10 кожен пункт, що теж було важливою метрикою для нас, де потрібно допрацьовувати”, – розповів айтішник.

Зі слів Михайла Федорова випливає, що команда Зеленського вела передвиборчу роботу в соцмережах у стилі кампанії за вихід Великої Британії з ЄС, яка була показана у фільмі “Брекзіт” – із застосуванням штучного інтелекту, витягуванням даних про смаки й нахили користувачів, розбиттям юзерів на сегменти та дрібним таргетуванням запитів кожної групи.

“Ми зібрали базу волонтерів – по-моєму, їх було тисяч 400. При реєстрації є відкрита форма, де люди можуть писати певні речі про те, чим вони можуть допомогти, про проблеми, ресурси. Ми це спеціально зробили для аналізу, адже не знали, з якими запитами люди будуть залишати заявки на сайті. Отримали велику кількість таких відкритих форм.
Нам допомогли написати штучний інтелект, який обробив всі ключові слова і, виходячи з запитів, розділив людей на 32 сегменти. Наприклад, юристи, люди, готові допомогти логістикою, мами в декреті. Тобто по соціальних ролях, соціальних статусах і потребах.
Виходячи з цих сегментів, ми розуміли, кому ми найбільш цікаві, хто найбільше хоче з нами взаємодіяти. Ми виділили з них сім ключових: айтішників, мам, людей, які підтримують певні пункти програми, тощо. І працювали з цими сегментами”.

“Плюс ми ще ділили людей, які чи підтримують чинну владу, чи ні: лайкають Порошенка, Тимошенко або ні. Плюс ми використовували геолокацію, таргетували по містах, тому що CTR (Click-through rate – відношення кліків до числа показів – “Н”) завжди вище в містах. Пробували за професіями. Дуже багато тестували. Не знаю, як це вплинуло на результат. Наприклад, створювали спільноти «IT-фахівці за Зеленського», «Студенти за Зеленського»”, – поділився Федоров.

За його словами, на одну платну кампанію з просування допису у Facebook “могло витрачатися (…) і 50, і 100, і 1000 доларів”.

“Наша кампанія була дуже гнучка. Просто таргетована реклама – це мій бекграунд. У мене агентство на цьому спеціалізується, в компанії є внутрішня школа”, – заявив керівник SMMSTUDIO .

“Мені здається, наші українські фахівці могли б все зробити в тисячу разів краще [ніж у кампанії Трампа]. Без всяких Cambridge Analytica”, – додав він.

Федоров визнав, що команда Зеленського найбільше витратила на таргетовану рекламу в Facebook та Instagram, далі – YouTube і пошукова реклама Google.

“Дуже багато на пошукову рекламу медійну в Google витрачали“, – сказав Михайло Федоров.

Він додавши, що “трафіку отримували багато. Пошукова реклама дуже добре працювала, ми завжди були в топі. Тому за запитами ми перебивали все чорні піар-кампанії проти нас за пошуком «Зеленський»“.

“Часто ми вели [посилання з реклами] на ролик в YouTube, часто на сайт. Коли обговорювали програму, міняли сценарій. Могли тричі на тиждень поміняти сценарій рекламної кампанії в медійці і пошуку”, – розповів фахівець.

Михайло Федоров також пояснив, що у таргетованій рекламі вони розклали всю програму Зеленського на 30-70 тез.

“І цими тезами таргетували в різні сегменти, тестуючи те, що добре спрацьовує – те, що нібито робив Трамп”, – розповів СММник.

“…У нас був волонтерський контакт-центр. Коли ти реєструєшся, як волонтер, (…) і тобі відкривається доступ до “Зе Book”. Це книга на сотні сторінок, де дуже глибоко написана вся наша програма. До неї жоден журналіст не добрався, що дуже дивно”, – визнав також Федоров.

Він також відповів на запитання, що за люди з’являлися в коментарях у соцмережах і відповідали від імені “Зе-команди.”

“У нас є контакт-центр, який відповідав на офіційних сторінках від імені “Команди Зеленського”. Є просто люди – звичайні. А ряд людей ми об’єднали в проект “Зе!Люди”. Там можна підписатися на певну розсилку. Підписалося 5 тисяч осіб. Коли є якийсь важливий фейк, ми відправляємо на нього посилання в чат і пишемо: «Хлопці й дівчата, є ось такий пост, підтримайте нас, висловіть свою позицію». Ми ніколи не просили написати негатив чи позитив… А з приводу інших ботів я вже відповідав: ми ніколи не використовували жодного бота“.

Цим словам Федорова суперечать факти з розслідування “Бугус.інфо” про команду Зеленського: із листування Федорова зі штабом Зе-команди йдеться про те, що керівник SMM Studio не просто використовував ботів, а просив збільшити на них фінансування в березні та отримав готівкою у штабі 70 тисяч доларів.

Читайте також:
“Розділяй і таргетуй”. СММник Зеленського розповів секрети перемоги на виборах

Надалі SMMSTUDIO готує стратегію для сторінок у соцмережах окремо президента Володимира Зеленського, окремо – його партії тощо.

Михайло Федоров стверджує, що кошти за роботу його команді безпосередньо платили люди зі студії “Квартал 95” із власних ресурсів, а не джерел олігарха Ігоря Коломойського.

Федоров також зазначив, що раніше ніколи не працював на політиків, натомість одним із його клієнтів був “Квартал-Концерт”, компанія Володимира Зеленського.

Читайте також:
“Медецина, песії, вайна”.
Яку програму пишуть Зеленському його прихильники в соцмережах

У Тамбові жінка зарізала чоловіка, бо він заважав їй дивитися дебати між Порошенком та Зеленським

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна